Türkiye'de üzerinde en çok araştırma yapılan alanlardan birisi miras hukuku olmaktadır. Özellikle anne ve babanın vefat etmesi durumunda mirasçılar arasında nasıl bir paylaşım yapılacağı araştırılmaktadır. Çocuklar hangi oranlarda miras hakkına sahiptir. Çocuklardan başka birisine miras kalır mı? Çocuk yoksa miras nasıl paylaştırılır? İşte miras paylaşımına dair merak edilenler...
ANNE VEFAT EDERSE MİRAS NASIL PAYLAŞTIRILIR?
Annenin vefat etmesi durumunda miras paylaşımının nasıl olacağı merak ediliyor. Yasaya göre mirasçıların mirastan alabilecekleri pay net bir şekilde belirlenmiştir. Bu kapsamda anne vefat ederse sahip olduğu taşınır veya taşınmaz malların tamamı miras paylaşımına girer. Eğer annenin eşi hayattaysa mirasın dörtte biri ona kalmaktadır. Mirasın kalan dörtte üçlük kısmı ise çocuklar arasında eşit bir şekilde paylaştırılır. Bu miras paylaşımı herhangi bir vaziyetname veya özel bir durum olmamasında geçerli olmaktadır.
EŞ VE ÇOCUK YOKSA MİRAS KİME KALIR?
Eş ve çocuk olmaması durumunda mirasın kime kalacağı merak edilmektedir. Miras hukukuna göre miras ilk olarak alt soya kalmaktadır. Alt soy olan çocukların olmaması durumunda o zaman üst soya bakılmaktadır. Vefat eden kişinin anne veya babası hayattaysa miras onlara kalmaktadır. Ancak onların da hayatta olmamaları durumunda bu sefer vefat eden kişinin kardeşleri mirasta hak sahibi olurlar. Dolayısıyla kardeşlerin çocukları olan yeğenler de dolaylı mirasçı olurlar.
ANNENİN MİRASI BABANIN İKİNCİ EŞİNE KALIR MI?
Annenin vefat etmesi durumunda miras paylaşımında baba dörtte bir oranında hak sahibidir. Bu mal edinim sürecinin ardından ise babanın ikinci eşi o mirasta dolaylı olarak hak sahibi olur. Aynı şekilde ikinci eşten doğan çocuklar da bu mirasta hak sahibi olurlar. Lakin eş ve çocukların miras haklarının doğabilmesi için babanın vefat etmesi gerekmektedir.