Anneanne, Babaanne, Dededen Miras Kalanlar! Büyük Meblağlı Borçlarla Karşı Karşıya Kalabilirsiniz Kaçırmayın

Vatandaşların kendilerine kalan gayrimenkul miraslarını unutmaları ve vergilerini ödememeleri durumunda ummadıkları bir borçla karşılaşabilirler. Beklenmeyen borçlar için ise sorgulama yapmak gerek.

Türkiye'de milyonlarca vatandaşın yaşayabileceği sorunlardan birisi de kendilerine kalan gayrimenkullerin vergi borçları olabilir. Uzun süre ödenmeyen vergi borçları ise daha sonra herhangi bir işlem yapılmak istendiğinde çeşitli engellere neden olabilir. Peki vatandaşlar üzerilerine kalan gayrimenkuller için ne yapmaları gerek? İşte ilerleyen zamanlarda herhangi bir sorun yaşamamak için izlenecek o süreç?

MİRAS KALAN GAYRİMENKULLER BEKLENMEDİK SORUNLARA NEDEN OLMASIN?

Türkiye'de nüfusun çok önemli bir bölümü şehirde yaşıyor. Köyden kentte göç her geçen gün artarken geride vatandaşların tarla, arazi, ev, köy evi, bağ ve benzeri gayrimenkulleri kalıyor. Nesil değişimi ile bu gayrimenkuller unutulabiliyor. Miras durumunda geride kalan hak sahiplerine devredilen bu gayrimenkuller çoğu zaman unutulabiliyor.

Üzerinde uzun süre işlem yapılmayan yıllarca bekleyen gayrimenkuller vatandaşlara ileride büyük meblağlı borç olarak yansıyabilir. Vatandaşlar tüm bu süreçten sorumlu olduklarından bu konuda daha dikkatli olmak zorundalar.

Kişiye Kalan Miras Gayrimenkuller Kişinin Sorumluluğundadır

Vatandaşların bu noktada bilmeleri gereken ilk husus; Miras kapsamında kalan gayrimenkullerin takibinin yapılması kişinin sorumluluğunda olması. Size kalan gayrimenkullerin takibi, vergileri ve tüm diğer işlemleri sizin sorumluluğunuzdadır.

Ne Yapılması Gerekiyor?

Vatandaşlar kendilerine ait gayrimenkulleri sorgulayabilir ve nerede kaç m2 arsa, arazisi veya evi varsa görebilirler. Sorgulama işlemleri ile vatandaşlar gayrimenkuller ortak ise , kendi hisse paylarını öğrebilirler.

KENDİ ÜZERİNİZE OLAN GAYRİMENKULLERİ SORGULAYIN

Size dedenizden, anneanne, babaannenizden, anne veya babanızdan kalan gayrimenkullerin neler olduğunu görüntülemek sorgulama yapmak için Web Tapu sayfasını kullanabilirsiniz. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün uygulaması olan Web Tapu uygulaması sisteminden size ait olan tüm gayrimenkuller liste halinde ortaya çıkar.

Web Tapudan Sorgulama Yapmak için

Web Tapu Uygulamasına giriş yapın. Mobil uygulama yada internet sayfasından sisteme giriş yapılabilir. Giriş ekranına T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifrelerinizi girin ve sisteme girişi tamamlayın. Daha sonra burada kişinin üzerine kayılı tüm gayrimenkuller görülebilir.

VERGİ BORÇLARI NASIL ÖĞRENİLEBİLİR?

Web Tapu Uygulamasından kendisine ait olan gayrimenkulleri görenler, daha sonra gayrimenkullerin bulunduğu il ilçe belediye başkanlıklarına giderek yada varsa belediyelerin sitelerinden online vergi borcu sorgulaması yapabilirler.

Emlak Haberleri Haberleri