Apartman Aidatı Nedir, Neye Göre Belirlenir?

Apartmanlarda yaşayan kişiler arasında yaşanan en büyük anlaşmazlıkların başında Apartman aidatı gelmektedir. Peki, apartman aidatı nedir, neye göre belirlenir?

Apartmanlarda yaşayan kişiler arasında yaşanan en büyük anlaşmazlıkların başında Apartman aidatı gelmektedir. Peki, apartman aidatı nedir, neye göre belirlenir?

Günümüzde çok katlı binalarda yaşam her geçen gün yaygınlaşmaya devam ederken apartmanlarda en çok yaşanan sorunların başında ise aidat ödemeleri yer almaktadır. Apartman aidatı ödenmemesi nedeni ile kat malikleri arasında anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir.

APARTMAN AİDATI NEDİR, NASIL ÖDENİR?

Kat malikleri tarafından kullanılan ortak alanların bakım, tamirat ve tadilat giderleri ile kapıcı, güvenlik görevlisi ve peyzaj görevlisi gibi çalışanların maaşlarını ödemek için vermiş oldukları düzenli ücrete aidat adı verilmektedir.

Aksi yönetim kurulu karanı ile belirlenmediği sürece belirtilen tarih aralığında apartman yöneticisine elden ödenir. Ancak büyük sitelerde ve çok katlı binalarda ödemelerin daha düzenli takip edilebilmesi adına apartman adına açılan banka hesabına da yatırılması istenebilir.

APARTMAN AİDATI NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre aksi yönde bir karar alınmadığı takdirde apartman aidatı kat maliklerinin arsa payına göre belirlenebilmektedir. Ancak günümüzde apartman aidatı binanın aylık giderlerine göre apartman yönetimi tarafından kat malikleri arasında eşit oranda paylaştırılarak hesaplanmaktadır.

Ekstra yapılacak olan ısı yalıtım, dış cephe boyama gibi işlemlerin olması halinde bu giderlerde aidata katılarak tahsil edilebilmektedir. Ancak, bu giderler öncesinde bina sakinlerinin çoğunluğunun bu tadilatları kabul etmesi gerekir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri