Apartman Uydu Sistemi Masrafları Ev Sahibine Mi Yoksa Kiracıya Mı Aittir?

Apartmanlarda kurulu olan veya kurulacak olan uydu sistemleri için yapılacak masraflar kime aittir? Ev sahipleri kiracılı evleri için uydu sistemi masraflarını karşılamak zorundalar mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında evlerdeki bazı masrafların kim tarafından karşılanması gerektiği noktasında sık sık anlaşmazlıklar yaşanmaktadır. Bundan dolayı da özel olarak hangi masrafın kim tarafından karşılanması gerektiği araştırma konusu olmaktadır. Ev sahipleri apartmanlarda hangi masrafları karşılamakla yükümlüdürler? Uydu sistemi masrafları kime aittir? Apartmana uydu sistemi kurulacaksa veya uydu sistemi ile alakalı bir masraf çıkmışsa bunu ödemek kiracıya mı yoksa ev sahibine mi düşer?

DEMİRBAŞLAR İÇİN TÜM ÖDEMELERİ EV SAHİPLERİ YAPAR

Apartmanlarda demirbaşlara ilişkin tüm masrafları ödemek konusunda Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği sorumluluk tamamen ev sahiplerine aittir. Kiracıların demirbaşlara dair herhangi bir maddi külfete katlanmak gibi bir sorumlulukları bulunmamaktadır. Kiracılar demirbaşlara dair herhangi bir ödeme yapmışlarsa bunu kiradan düşme hakkına da sahiptirler. Ev sahiplerinin yasal olarak bunu kiracıların üzerine yüklemek gibi bir hakları bulunmamaktadır.

APARTMANLARDA UYDU SİSTEMLERİ DEMİRBAŞ MI?

Apartmanlarda tüm dairelerin yararlandıkları uydu sistemleri ortak bir niteliğe sahip oluyorlar. Bundan dolayı da masraflar da tüm daireler tarfaından ortak bir şekilde karşılanmaktadır. Ortak gider kapsamına giren uydu sistemleri de demirbaş olarak değerlendirilmektedir. Kiracının sadece kullandığı ama kira sonlandırılması halinde alıp peşinde götürmediği uydu sistemi demirbaş sınıfına girmektedir. Dolayısıyla demirbaş olan uydu sistemlerinin masrafları da ev sahiplerine aittir.

Apartmanlarda yönetimler uydu sistemleri ile alakalı olarak yapacakları masrafları kiracılardan talep edemezler. Bu konuda ev sahiplerine talepte bulunulması gerekmektedir. Ancak yine de kiracılar böyle bir talep ile karşılaştıklarında ödemeyi yaparak kiradan düşme yolunu tercih edebilirler. Bu şekilde uydu sistemleri ile alakalı olarak ödemelerin hakkaniyetli bir şekilde yapılması sağlanabilir.

Emlak Haberleri Haberleri