Apartman Ve Site Aidatlarını Gününde Ödemeyenlere Aylık Yüzde Kaç Gecikme Cezası Uygulanır?

Apartman ve sitelerde aidat ödemelerini geciktirenlere ayılık yüzde kaç gecikme cezası uygulanır? Aidat gecikme cezası ne kadardır, nasıl uygulanır?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak giderlerin karşılanması yine ortak bir şekilde yapılmaktadır. Bunun için de tamamen yasalara dayanarak ve yönetim planına uygun bir şekilde aidat ödemeleri toplanmaktadır. Kat malikleri apartmanlardaki ortak giderlerin kendi paylarına düşen miktarlarını gününde ödemekle yükümlüdürler. Eğer aidat ödemelerinde gecikme yaşanırsa bunun bazı yaptırımları olabilmektedir.

APARTMAN AİDATLARI GECİKMEZ CEZASI NE KADARDIR?

Apartmanlarda ve sitelerde aidat ödemelerinin gecikmesi sağlanan hizmetlerin aksaması ile sonuçlanabilmektedir. Bu durumda da aidatını günü gününe ödeyen kat malikleri bunun karşılığını alamayarak mağdur olmaktadırlar. Bu mağduriyetin giderilmesi, buna imkan sağlanmaması ve işleyişin devam edebilmesi için aidat ödemelerine dair bazı caydırıcı cezalar uygulanmaktadır. Gününde ödenmeyen apartman ve site aidatına yönetimler gecikme cezası işletebiliyorlar. Bu da aylık yüzde 5 olarak belirlenmiştir. Yüzde 5 gecikme cezası tamamen yasal olmakla beraber buna itiraz etme yolu da tamamen kapalıdır.

Aidat ödemelerini günü gününe yapmayan kat maliklerinin borçlarına her ay yüzde 5 oranında gecikme cezası uygulanmaktadır. Örneğin 1.000 TL aidat borcunu bir ay geciktiren kat malikinin borcu 1.050 TL olmaktadır. Bir sonraki ay ise 1.050 TL üzerinden gecikme faizi hesaplaması yapılmaktadır. Bu şekilde aylar içerisinde borç katlanarak ödenemeyecek seviyelere dahi ulaşabilmektedir.

Aidat ödemelerinin gecikmeye düşmesinin tek yaptırımı gecikme cezası değildir. Böyle bir durumda aidatını ödemeyen kat maliki hakkında icra işlemi de başlatılabilmektedir. Bunu hem yönetim hem de aidatını zamanında ödeyen kat malikleri talep edebilmektedirler. Böyle bir talep karşısında bazı durumlarda aidat borcundan dolayı evinin icra yoluyla satışı ile karşılaşan kat malikleri de bulunmaktadır.

Emlak Haberleri Haberleri