Apartman Ve Site Yönetim Planı Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Oluşturulur?

Apartman ve site yönetim planı ile alakalı olarak araştırma yapanlar bunun detaylarını merak ediyorlar. Apartman ve site yönetim planı nedir, nasıl hazırlanır?

Apartmanlarda ve sitelerde belirli düzenin olması ve toplu yaşam kaidelerinin kanuni çerçevede uygulanabilmesi bazı kurallarla mümkün olabilmektedir. Bundan dolayı her apartman ve sitede özel birer yönetim planı oluşturulur. Bu yönetim planı adeta apartmanların ve sitelerin anayasalarıdır. Kat maliklerinin aldıkları ortak kararlar ile kurallar belirlenir ve bu kurallara herkes harfiyen uymakla mükelleftir.

YÖNETİM PLANI NEDİR?

Apartmanlar ve siteler ortak yaşam alanlarıdır. Bu ortak yaşam alanlarının düzenini sağlamak ve adil bir işleyiş oluşturmak için kat malikleri ortak kararlar almaktadırlar. Çok katlı binalarda insanlar arasında anlaşmazlık çıkarabilecek çok sayıda mesele vardır. Ne şekilde yönetim tarzı uygulanacağı, demirbaşların nasıl kullanılacağı, uyulması gereken kuralların neler olduğu, yöneticilere hangi görevlerin verildiği, aidatların nasıl belirleneceği gibi çok sayıda ortak mesele yönetim planı ile sonuca bağlanılır. Çünkü her zaman Kat Malikleri Genel Kurulu’nu toplayarak karar almak mümkün olmayabiliyor. İşte tüm bu kuralların yazılı olduğu sözleşmeye yönetim planı denilmektedir.

Yönetim planı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yeri olan ve hukuki temeli olan bir sözleşmedir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 28. maddesine göre yönetim planı ile apartman ve sitenin yönetim tarzı belirlenir, yönetici ve denetçinin alacakları ücret tespit edilir. Ayrıca yönetimle alakalı tüm genel konular yönetim planında yer alır. Bir konunun yönetim planında yer almaması durumunda Kat Mülkiyeti Kanunu ile diğer kanunlardan faydalanılarak çözüm üretilir.

Yönetim planının belirlenmesi için de yasal bir süreç uygulanmaktadır. Öncelikle kat malikleri bir yönetim planı oluştururlar. Ancak bunun yasal bir niteliğinin olması için Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne gidilerek bu belge şerh edilir. Tapuda tescil edilen bu resmi belge ile apartmanın ve sitenin yönetim planı oluşturulmuş olur.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri