Apartman Yöneticisi Ortak Kullanım Alanlarını Kiraya Verebilir Mi?

Apartmanlarda ortak kullanım alanlarından ne şekilde yararlanılabileceği merak edilen konular arasında yer alıyor. Apartman yöneticisi ortak kullanım alanlarını kiraya verebilir mi?

Apartmanlarda ortak kullanım alanlarının tasarruf şekli merak ediliyor. Bu ortak kullanım alanlarında tüm kat malikleri arsa payları oranında hak sahibidirler. Ortak giderlerden nasıl ki kat malikleri sorumlu oluyorlarsa bu alanların idaresinde de kat maliklerinin söz söyleme hakları vardır. Peki ortak kullanım alanlarını apartman yöneticileri istedikleri gibi idare edebilirler mi? partman yöneticisi kat maliklerine haber vermeden ortak kullanım alanını kiraya verebilir mi?

ORTAK KULLANIM ALAN APARTMAN YÖNETİCİSİ TARAFINDAN KİRAYA VERİLİR Mİ?

Ortak kullanım alanı olarak belirlenen bazı yerlerin farklı şekilde kullanımları olabiliyor. Örneğin apartmanın altında bulunan ve depo yapılmayı müsahit olan bir yer apartman yöneticisi tarafından depoya çevrilip kiraya verilebiliyor. Böyle bir durumda da kat malikleri ne şekilde hareket edebileceklerini merak ediyorlar. Kat maliklerinden habersiz şekilde apartman yöneticileri bu kararı bazı durumlarda alabilirler.

Apartman yönetim planında apartman yöneticilerine ortak kullanım alanları ile alakalı tasarrufta bulunma hakkı verilebilir. Böyle bir karar varsa apartman yöneticisi kimseye haber vermeden ortak kullanım alanını kiraya verebilir. Dayanağı da apartman yönetim planı olur. Yönetim planı değişikliği yapılmadan yöneticiden bu hak geri alınamaz.

Yönetim planında yöneticilere ortak kullanım alanı ile alakalı olarak bir yetki verilmemişse ve Kat Malikleri Genel Kurulu'nda da böyle bir karar alınmamışsa apartman yöneticileri ortak kullanım alanlarını kafalarına göre kiraya veremezler. Bu durumda kat maliklerinin hakkına tecavüz edilmiş sayılır ve yapılan kiralama işlemi iptal edilebilir. Ancak bu iptal işlemi için belirli bir süre uygulaması vardır. Eğer kiralamanın yapılmasından aylar sonra bu itiraz yapılıp iptal istenirse mahkeme süreçleri oldukça sancılı geçebilir. Bundan dolayı kiralama olur olmaz iptal için harekete geçilmelidir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri