Apartmanlarda yöneticiler gönüllük esasına görev yapmaktadırlar. Kat Malikleri Genel Kurulu tarafından seçilen yöneticiler bazı kanuni sorumluluklar çerçevesinde görevlerini yeri getiriler. Ancak bazen apartman yöneticileri görev sürelerinin dolmasını beklemeden istifa etme gibi bir yola başvurabiliyorlar. Bu durumda apartmanlarda yönetimsel anlamda yaşabilecek gelişmeler merak konusu oluyor.
APARTMAN YÖNETİCİSİ İSTİFA EDERSE NE OLUR?
Apartmanlarda yöneticiler istifa ettiklerinde ilk bakılması gereken daha önceden yedek yöneticinin seçilip seçilmediğidir. Eğer yedek yönetici seçilmişse bu kişi hemen görevi devralarak idari işlerde aksama yaşanmasının önüne geçer. Ancak yedek yönetici seçilmemişse hemen bir yöneticinin seçilmesi gerekmektedir.
Yöneticilerin en makul sekilde istifa yolu Kat Malikleri Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya davet etmektir. Bu toplantıda istifasını açıklayan yönetici yerine yeni bir kişinin yönetici seçilmesini sağlayabilir. Ayrıca eski yönetici apartmanın hesaplarına dair de Kat Malikleri genel Kurulu’na kendisini ifade etme imkanı bulur. Lakin bu toplantılarda yeni bir yönetici her zaman seçilemeyebiliyor. Yöneticinin seçilmesi için bazı şartlar karşılanamıyor. Böyle bir durumda yöneticisiz kalan apartmanda idari işleyişin nasıl olacağı merak ediliyor.
YÖNETİCİ SEÇİLEMEZSE NE OLUR, İDARİ İŞLEYİŞ NASIL SAĞLANIR?
Kat Malikleri Genel Kurulu olağanüstü toplanıp yönetici seçememeleri durumunda bazı süreçlerin yaşanması gerekiyor. Apartmanın bulunduğu yerin sulh mahkemesine kat maliklerinden birisinin veya bir kaçının başvuru yapması ile bu sorun çözülebiliyor. Mahkeme aracılığı ile apartmana hemen bir yönetici ataması yapılıyor. Bu yönetici tıplı Kat Malikleri Genel Kurulu tarafından seçilmiş yöneticinin yetkilerine sahiptir. Aynı şekilde kat maliklerine de sorumludur. Bu şerkilde apartmanlar yöneticisiz kalmadan idari işleyiş sağlıklı bir şekilde devam ettirilebiliyor.