Apartmana, Çatıya Güneş Enerjisi Paneli Kararı Resmi Gazete İle Yayımlandı! GES Devlet Desteği Arttı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK tarafından alınan GES kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ev, apartman, site, cami gibi ticari olmayan alanlarda 10 KW sınırı 25 KW sınırına çıkardı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında ticari alan olmayan apartman, müstakil ev, site ve villa gibi çatılarda vergi, gümrük ve 4. bölge teşviğiyle güneşten elektrik üretimi kapasite sınırı 10 kW’den 25 kW’ye çıkartıldığı ilan edildi. 10 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında süreçte pek çok yeni düzenlemeye imza atıldı.

Son dönemde gelen zamlar ve yükselen elektrik faturası fiyatları nedeni ile vatandaş elektrikte yeni çözüm yolları aramaya başlarken bu kapsamda GES panelleri bir kere daha gündeme gelmişti. Çatısına güneş paneli kuran kişilerin ürettikleri elektriği evinde bedavaya kullanmasının yanı sıra sistemde fazla üretilen elektrikte sisteme satılarak kazanç elde edilebiliyor.

ÇATISINDA 100 M2 ALAN OLAN 25 KW GES PANELİ KURMA MALİYETİ NE KADAR, KAÇ TL?

10 KW kapasiteye sahip olan güneş enerjisi paneli kurmak isteyen kişilerin 150 bin liralık bir yatırım yapmaları gerekirken 25 KW GES paneli kurmanın maliyeti ise 20 bin dolar olarak yani bugünkü kur üzerinden yaklaşık 300 bin TL olarak gerçekleşiyor.

Alınan kararı değerlendiren Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında "Güneş enerjisi üretimi ve kullanımının tabana daha fazla yayılması açısından bunu olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz. Çünkü güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmak isteyen ve daha büyük çatı alanına sahip olan villa gibi tekil konutlar bu düzenlemeden yararlanarak daha fazla elektrik üretebilecek.

Bu da ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimini artıracak bir uygulama olacak" diyerek kararın desteklenmesi için bankaların 120 ay vadeli kredi desteği verilmesi de gerektiğini söyledi. BDDK tarafından yapılan kanuni düzenleme ile kredilerde 50 bin TL üzeri için vade 36 aydan 24 aya düşürülmüştü.

Emlak Haberleri Haberleri