Apartmanda Gürültü Yapanlar Yandı! Hem Paranızdan Hem Evinizden Olabilirsiniz

Toplu yaşam alanlarında gürültü yapılması komşular arasında tatsız durumların yaşanmasına neden olabiliyor. Gürültü yapan komşular yüksek para cezası alabileceği gibi evlerinden de olabilecek.

Apartman dairelerinde yaşamak bazı durumlarda zorlayıcı olabiliyor. Birçok kişinin bir arada yaşadığı apartmanlarda kimi zaman gürültü nedeniyle komşular arasında sorun yaşanabiliyor. Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla artan tadilatlar ve apartman sakinlerinin geç saatlere kadar oturuyor olması diğer sakinler tarafından rahatsız edici bir durum ortaya çıkarabiliyor.

Apartmanlarda 'gürültü' şikayetleri artarken bazı binalarda olay daha da büyüyerek kavgalara dönüşüyor ve hatta hukuki boyutlara ulaşabiliyor. Vatandaşlar gürültü yapan komşularını polise ya da CİMER'e şikayet ediyor ve çoğu zaman bu davalardan olumlu sonuçlar elde edilebiliyor.

GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞUNUN EVİNİ SATIN ALMAK MÜMKÜN!

Gürültü yapan komşular, diğer apartman sakinlerine çoğu zaman kabusu yaşatabiliyor. Konunun büyümesi üzerine tartışmalar, kavgalar hatta davalar açılabiliyor. Komşu, ikazlara aldırış etmediğinde ise şikayetçi olanın eline farklı imkanlar geçiyor.

Gürültücü komşu konularında devreye yöneticiler girebiliyor. Peki, yöneticilerin dava açma hakkı bulunuyor mu? Gürültü yapan komşusu olanlar emniyete, kamu kurumlarına şikayette bulunabiliyor. Ancak yöneticilerin bireysel şikayetler üzerine dava açma hakkı bulunmuyor.

Gürültü yapan komşu uyarıldığı ve şikayet edildiği halde gürültü yapmaya devam ediyorsa durum değişiyor. Diğer kat sakinleriyle birlikte bütün şikayetler tutanak altına alındığında gürültü yapan komşunun evinin satın alınabilmesi mümkün olabiliyor. Hakimin tespiti ile komşunun bulunduğu komşunun satın alınmasında hukuki bir sorun bulunmuyor.

TADİLAT NEDENİYLE GÜRÜLTÜ YAPANLARA PARA CEZASI!

Komşuya dava açılması halinde dava sonunda gürültünün varlığı, rahatsızlık verdiği ve buna davalının tespit edilirse hâkim gürültünün tekrar önlenmesine karar vermektedir. Eğer gürültü tadilat nedeniyle yapılıyorsa ve gürültünün sona ermesi için belirli bir süreye ihtiyaç duyuluyorsa hakim tarafından uygun bir süre verilir. Ancak yine de karar yerine getirilmiyorsa Kat Mülkiyetleri Kanunu'nun 33/son maddesi gereği aynı mahkemece davalıya idari para cezası uygulanabilmektedir.

Mahkeme kararının uygulanmadığı durumlarda, davacı aldığı kararı icraya koyabilir. Davalının aleyhine ilamlı icra takibin başlatır ve icra emri gönderebilir. İcraya rağmen, davalı taraf kararı gerçekleştirmez ise icra marifetiyle bu işler yaptırılır. Mahkeme masrafları ile icra sırasında yapılan masraflar, harçlar, dava ve icra vekalet ücretleri davalı tarafından icra dosyası kanalıyla da tahsil edilmektedir.

GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞU NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Gürültü yapan komşular polise, ALO 181 hattını arayabilir, CİMER'e yazabilir ya da son çare olarak dava yolunu seçebilirler. Ayrıca yöneticiye yapılan şikayetler sonucunda da tüm bina sakinlerinin aynı rahatsızlığı duyması sonucunda yukarıda belirtilen durumlar söz konusu olabilecek.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri