Apartmanda kedi beslemek yasak mıdır?

Apartmanlarda ortak yaşam kuralları içerisinde bazı yasaklar tartışma konusu olabiliyor. Peki apartmanda kesi beslemek yasak mıdır? Apartmanda kesi beslenirse ne olur? kendi bağımsız bölümünde kedi beslemenin bir kanuni kısıtlaması bulunur mu?

Apartmanlarda ortak yaşam belirli bir kurallar silsilesi ile düzenlenmektedir. Tüm apartman sakinleri bu kurallara uymak zorundadırlar. Kurallara aykırı hareket etmenin de çeşitli yaptırımları bulunmaktadır. Kat maliklerinin tamamı bu kurallara istisnasız bir şekilde uymakla mükelleftirler. Aksi durumda kat malikleri çeşitli cezalar ile karşılaşabilirler.

APARTMANDA HANGİ KURALLAR UYGULANIR?

Apartmanda hangi kuralların uygulanacağı esasında ucu oldukça açık bir meseledir. Burada iki ayrı kural silsilesi geçerlidir. Öncelikle Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili maddeleri geçerli olmaktadır. Bunun yanında ek olarak da apartman yönetim planında yer alan kurallar uygulanır. Yönetim planında yer alan kurallar Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bulunmayabilir ama bu kanunla çelişmedikçe uygulanması zorunludur. Bir apartmanda hangi kuralların geçerli olacağını yönetim planına bakarak öğrenmek mümkündür. 

APARTMANDA KEDİ BESLENİR Mİ?

Evcil hayvanlara dair son yıllarda büyük bir hassasiyet oluştu. Çok sayıda hayvansever evlerinde bakabilecekleri evcil hayvanları sahipleniyorlar. Bu hayvanlar içerisinde çoğunlukla da kediler tercih ediliyor. Peki apartmanda kedi beslemek yasak mıdır? 

Apartmanda kedi beslemenin Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre herhangi bir yasal engeli bulunmamaktadır. Sadece bu kanun dikkate alınacaksa apartmanda kedi beslenebilir. Kedi sahibi olan kat malikleri bu çerçevede yasal bir zorlukla karşı karşıya kalmayacaklardır. Ancak bir de konunun apartman yönetim planı aşaması vardır. 

Apartman yönetim planında apartmanda evcil hayvan bakılamayacağı ibaresi yer alabilir. Eğer yönetim planında böyle bir madde varsa o apartmanda kedi beslemek yasaktır. Kat maliklerinin bağımsız bölümleri de bu kurallara tabidir. Kendi evlerinde kesi beslemek isteyenler apartmanın ortak kullanım yerleri dışında hayvanlarına baktıklarını iddia ederek bu yasağı delemezler. Yargıtay tarafından verilen emsal karara göre apartmanda kedi beslemek eğer yönetim planında yasaklanmışsa sadece ortak kullanım alanlarında değil bağımsız bölümlerde de kedi beslemek yasak olacaktır.

Emlak Haberleri Haberleri