Apartmanda kendi dairesini görecek şekilde kamera taktırmak serbest mi?

Son yıllarda güvenlik önlemlerinin başlıca materyalleri arasına güvenlik kameraları da girdi. Ancak apartmanlarda kamera taktırmak genellikle komşular arasında sorun olabiliyor. Peki apartmanda kendi dairesini görecek şekilde kamera taktırmak serbest mi?

Apartmanlarda kamera sistemleri taktırmak başta hırsızlık olmak üzere çok sayıda suç için önleyici tedbir olabiliyor. Ancak kamera sistemlerinin apartmanlarda takılmasını sağlamak hiç de kolay değil. Kat malikleri arasında özel hayatın gizliliği ilkesinden hareketle güvenlik kamerası istemeyenler olabiliyor. Böyle bir durumda ise iş gerçekten içinden çıkılmaz bir hale gelebiliyor. Kat malikleri hiç değilse sadece kendi dairelerini görecek şekilde kamera taktırmak isteyebiliyorlar. Peki bu durum yasal mı? 

KENDİ DAİRESİNİ GÖREN KAMERA TAKTIRMAK YASAK MI?

Apartmanlarda güvenlik kamerasının takılması oldukça kapsamlı bir izin sürecinden geçilmesi anlamına gelmektedir. Çoğu zaman da bu onay alınamamaktadır. Bu durumda hiç değilse kendi dairelerini görecek şekilde kat malikleri kamera taktırmak istiyorlar. Bu şekilde kamera taktırmanın önünde bir yasal engel bulunmamaktadır. Ancak bunun bazı koşullarının yerine getirilmesi gerekiyor. Kat maliki sadece kendi dairesini görev kamera taktırabilir. Lakin bunun için bile komşulardan izin alınması gerekmektedir. 

Apartmanda kendi dairesinin giriş kapısının olduğu alanı izleyen bir güvenlik kamerası taktırmak isteyenler kat maliklerinin beşte dördünden yazılı izin almak zorundadır. Bu yazılı izin alınmadıkça bu kamera kesinlikle taktırılamaz. Komşuların izni alınmadan taktırılan kameralar ise mahkemeye başvurularak yerinden söktürülebilir. 

Kendi evinin girişini görecek şekilde kamera taktırmak isteyenlerin büyük bir özen göstermeleri gereken bir husus vardır. Kişi bu kamerayı sadece kendi dairesini görecek şekilde sabitlemelidir. Eğer bir evin giriş kapısı kameranın görüş açısındayken bir başka komşunun da giriş kapısı kameradan görülürse bu durum yasal değildir. Özel hayatın gizliliği ilkesine muhalefet edilen bu durumda komşu öncelikle kamerayı sökmek ardından ise yüklü para cezası ödemek zorunda kalabilir.

Emlak Haberleri Haberleri