Apartmanda Kiracılar Hangi Giderlere Katılırlar? Kiracılardan Hangi Giderler İçin Para İstenemez?

Toplu yaşam alanı olan apartmanlarda ortak giderlerin ne şekilde ödeneceği Kat Mülkiyeti Kanunu ile belirlenmiştir. Peki kiracılar apartmanlarda hangi giderleri ödemekle sorumludurlar? Kiracıların apartmanlarda ödemek zorunda olmadıkları giderler nelerdir?

Kentleşmenin yaygınlaşması ile insanlar apartmanlarda bağımsız bölümlerde bir arada yaşamaya başladılar. Bir arada yaşamanın getirdiği bazı sorunlar zaman zaman komşular, ev sahipleri ve kiracılar arasında münakaşalara neden oluyor. Bu tartışmaların kökten çözümü ile Kat Mülkiyeti Kanunu ile ortaya konuldu. Apartmanlarda ev sahibi ve kiracı diyaloglarında hangi ortak giderlerin kim tarafından ödeneceğine dair zaman zaman anlaşmazlıklar çıkabiliyor.

APARTMANLARDA KİRACILAR HANGİ GİDERLERİ ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Apartmanlarda bulunan dairelerin kullanım haklarını ev sahipleri ile yaptıkları kira sözleşmesi karşılığında devralan kiracılar bazı ödemelerin de yükümlülüğünü ev sahiplerinin üzerinden almaktadırlar. Kiracılar apartmanların ortak giderlerini karşılamak zorunluluğunu kiracı olarak kabul etmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiracılar apartmanlarda ortak giderlerin günlük kullanımlarından sorumludurlar.

Apartmanlarda günlük kullanım kapsamına giren harcamalar Kat Mülkiyeti Kanunu'nda net şekilde ifade edilmiştir. Dolayısıyla kiracıların hangi giderleri ödemeleri gerektiği yasal olarak bellidir. Bu ödemelerin haricinde ortak gider olarak kiracılardan herhangi bir ödeme talep edilemez. Kiracıların ödemekle sorumlu oldukları giderler kapıcı ücretleri, varsa güvenlik görevlisi ücretleri, yine varsa bahçıvan ücretleri, asansör parası, temizlik giderleri, ortak kullanılan elektrik ve su faturaları gibi giderler şeklinde açıklanmıştır.

KİRACILAR APARTMANLARDA HANGİ GİDERLERİ ÖDEMEZLER

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiracılar bazı ortak giderlerden kesinlikle sorumlu değildir. Bina üzerinde yapılan değişiklikler, tadilatlar ve onarımlar kiracılardan talep edilemez. Özel olarak ise çatı onarımı, mantolama, ortak kullanım alanlarınında yapılacak boya, asansör eklenmesi, asansör tamiri, dış cephenin boyanması, apartmana bağımsız bölüm eklenmesi, her türlü tadilat giderleri kiracılardan istenemez. Bu ortak gidertler kat maliki sıfatı ile ev sahipleri tarafından ödenmelidir. Bu giderlerin kiracılardan talep edilmesi yasal olmadığı gibi dava konusu yapılırsa mahkemeler tarafından kiracılar haklı bulunarak ev sahiplerine ekstra para cezaları verilebilir.

Emlak Haberleri Haberleri