Konuya ilişkin emsal karar Yargıtay tarafından açıklandı. Menemen’de bir apartmanın çatısının yenilenmesine ilişkin önemli bir karar duyuruldu. Aktarılan haberin detaylarına göre çatı katında oturan bina yöneticisi, çatının yenilenmesi için bir firma ile anlaştı.
Ancak kat malikleri bu ücreti ödemeyeceklerini belirtti. Kat maliklerinin çat yenileme ücretini ödememesi üzerine icra takibi başlatıldı. Bazı kat malikleri bu kararın reddi için mahkeme yolunu tuttu, mahkeme davayı reddetmesi üzerine karar Yargıtay tarafından onaylandı.
KAT MALİKELERİ TARAFINDAN ORTAK KARŞILANMALI
Yargıtay’ın konuya ilişkin vermiş olduğu kararda çatı yenileme bedelinin ödenmemesi üzerine icra takibinin başladığını ifade etti. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 2071c maddesi gereğince çatı giderinin kat malikleri tarafından ortak bir şekilde karşılanması gerektiği ifade edildi. Çatı yapımı için proje değişikliğinin gerektiği ifade edilirken, değişikliğin onaylanması için tüm kat maliklerinin onay vermesi gerektiğinin altını çizdi.
BELEDİYE DE ONAY VERMEMİŞ
Yargıtay, çayı yapım projesine belediyenin de onay vermediğini belirtti. Proje dışında yapılan değişikliğin maliyetinden de kat maliklerinin sorumlu tutulamayacağının altı çizildi. Çatı giderlerinin ödenmemesi için karara da destek verildi. Bu karar aslında kat maliklerinin sorumlulukları açısından emsal niteliğinde bir kararı da simgeliyor.
MAHKEME YASAL OLMADIĞINI AÇIKLADI
Sonuç olarak mahkeme bir apartman dairesinin sahibi tarafından yapılan çatı eklemenin yasal olmadığına karar verdi. Buna göre ana taşınmazın mimari projesinde çatının yer almadığı ifade edildi. Bu tür bir kararda giderlerin karşılanması için kat maliklerinin karar vermesi ve kararın oy birliği ile alınması gerekiyor. Aksi durumda kat malikleri giderden sorumlu tutulamaz.
Mahkeme, yasaya aykırı olan ve projede yer almayan (Belediyenin onay vermediği) giderlerden tarafların sorumlu tutulamayacağına karar vererek, benzer davalar için yol gösterici bir karar vermiş oldu.