Apartmanda Tadilat Yapma Saatleri Nedir, Bu Saatler Dışında Tadilat Yapanlara Ceza Verilir Mi?

Apartmanlarda komşular arasında çıkan anlaşmazlıklardan birisi de tadilat nedeniyle çıkan gürültüler oluyor. Peki apartmanlarda hangi saatler arasında tadilat yapılabilir? Evde tadilat yaptırmak için komşulardan izin alınması gerekir mi?

Apartmanlarda komşular arasındaki ilişkilerin önemli bir kısmı kanun ile belirlenmiştir. Ancak zaman zaman komşuluk ilişkisinde büyük sorunlar olabiliyor. Hatta bu problemler kavgaya dönüşüp karakola veya mahkemeye kadar gidebiliyor. Peki apartmanlarda çok büyük sorunlardan birisi olan tadilat meselesi kanunda nasıl düzenlenmiştir. Evde tadilat yapılacağı zaman hangi kurallara uymak gerekir?

Apartmanlarda ev sahibi olan vatandaşlar evlerine dair istedikleri tüm tasarrufları yapabilme özgürlükleri bulunuyor. Ancak bu konuda kurallara uymak gerekiyor. Bu tadilat işlemlerinin bir kısmı için izin alınması gerekirken bazı tadilat işlemleri için ise izin almaya gerek kalmadan işlem yapılabiliyor.

APARTMANLARDA HANGİ SAATLER ARASINDA TADİLAT YAPILABİLİR?

Apartmanlarda bulunan evlerde tadilat yapılırken her şeyden önce tadilat saatlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Bir evin mülk sahibi olmak o evin bulunduğu apartmanın sahibi olmak anlamına gelmiyor. Dolayısıyla komşuların da bazı hakları bulunuyor. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile tadilat konusunda da çerçeve çizilmiş durumdadır.

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile apartmanlarda tadilat saatlerine bir kısıtlama getirilmemiştir. Ancak Komşuluk Hukuku ile alşam ve gece saatlerinde tadilat yapılması ve bu suretle komşuların rahatsız edilmesi engelleniyor.

Yine de yasak olan saatlerde tadilat yapılması bir zorunluluk olmuşsa onun da bir çıkış yolu bulunuyor. Bu durumda apartman yönetimi haberdar edilir. Ardından apartman yönetimi tüm kat maliklerini tadilat konusunda bilgilendirir. Tadilat yapılırken de mümkün oldukça az gürültü yapmasına özen göstererek uygun olmayan saatler içerisinde de tadilat yapılabilir.

Kanuna göre apartmanlarda hangi saatler arasında tadilat yapılabileceği belirlenmiştir. Apartmanlarda hafta içi günlerde saat 08:30 ile 17:30 arasında tadilat yapılabilir. Hafta sonlarında ise 11:00 ile 17:30 saatleri arasında tadilat imkanı bulunuyor. Bu saatler dışında haber verilmeden tadilat yaparak gürültüye neden olmak ise yasaktır.

APARTMANDA TADİLAT SAATLERİ DIŞINDA TADİLAT YAPMANIN CEZASI

Apartmanlarda tadilat saatleri dışında tadilat yapmanın bir cezası bulunuyor. Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesi gereğinde bu durumlarda işlem yapılabilir. Ayrıca Çevre Kanunu hükümleri de bu durumda uygulanır. Bu kanunlarda yer alan hükümlerle yasal yollar aracılığı ile cezalandırma yapılabilir.

Emlak Haberleri Haberleri