Apartmanlarda yöneticinin olmaması oldukça ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Ancak bazı kat malikleri yöneticinin olmaması yönünde görüş bildirebiliyorlar. Hatta bazı apartmanlarda bundan dolayı yöneticiler olmayabiliyor. Peki apartmanlarda yönetici olmazsa ne olur, cezası var mı? Apartman yöneticisi seçilemezse ne olur? Yönetici olmaması herhangi bir yaptırımı gerektirir mi?
APARTMANLARDA YÖNETİCİ OLMASI ŞART MI?
Kat Mülkiyeti Kanunu apartmanlarda yöneticiler hakkında net bir kurala sahiptir. Eğer bir apartmanda 8 ve üzerinde bağımsız bölüm varsa o apartmanlarda yönetim teşkil edilmesi zorunludur. Bunun altında bağımsız bölümün olması apartman yönetimi kurulamayacağı anlamına gelmemektedir. Sadece 8'in altında bağımsız bölüme sahip apartmanlarda yönetim kurulması kat maliklerine bırakılmıştır. Kat malikleri isterlerse apartman yönetimi oluşturabilirler. Bunun önünde kanuni bir engel yoktur.
YÖNETİCİ YOKSA CEZASI VAR MI?
Apartmanlarda yönetimlerin kurulmasının zorunlu olduğu hallerde eğer yönetimler kurulamamışsa bunun herhangi bir yaptırımsal cezası yoktur. Ancak bu durumun ceza gibi uygulamaları bulunur. Öncelikle apartmanlarda ortak giderlerin ödenmesi konusunda anlaşmazlıklar yaşanır ve oluşan kaos ortamı tüm kat maliklerinin huzurunu bozar. Apartmanlarda temizlik işleri aksar ve yapılamaz. Resmi dairelerde takip edilmesi gereken işlerin takibi yapılamaz. Apartmanlarda boya gibi ihtiyaçların karşılanması için çok ciddi anlaşmazlıklar yaşanır. Tüm bunlar ceza gibi olmaktadır.
APARTMANLARDA YÖNETİM YOKSA NE YAPILIR?
Apartmanlarda yönetimler oluşturulmaması konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Ancak bu konunun da bir çözümü bulunmaktadır. Kat maliklerinden birisi mahkemeye başvurarak yönetim ataması yapılmasını talep edebilir. Mahkeme de bu konuda gerek atamayı dışarıdan yaparak apartmanlarda yönetim oluştururlar. Bu şekilde oluşan yönetimler apartmanlarda yöneticilerin tüm yetkilerini kullanmaya ehliyetlidirler.