Apartmanlara Güvenlik Kamerası Takılırken İzin Almak Şart Mı?

Büyük kentlerde apartmanlara güvenlik kamerası takılması bir gereklilik haline geldi. Peki bir apartmana güvenlik kamerası takılacaksa izin nasıl alınır? Tüm kat maliklerinin onay vermesi gerekir mi?

Türkiye'de kalabalıklaşan kentler bir güvenlik sorununu ortaya çıkardı. İnsanlar da evlerinin güvenliklerini temin edebilmek için farklı önlemler alabiliyorlar. Bu önlemlerden birisi de caydırıcı olabilmesi için güvennlik kamerası taktırmak gibi bir uygulama oluyor. Özellikle apartmanlarda güvenlik kamerası taktırmak büyük bir soruna dönüşebiliyor. Bazı kat malikleri özel yaşam alanı olduğu gerekçesiyle apartmanların giriş kısmı gibi alanlara güvenlik kamerası takılmasını istemeyebiliyorlar.

APARTMANLARDA GÜVENLİK KAMERASI TAKTIRMAK İÇİN İZİN ŞART MI?

Apartmanların idare edilmesinde yönetimlerin ve yönetim planlarının büyük bir önemi bulunuyor. Apartmanlarda ortak alanların düzenlenmesi bu şekilde yapılabiliyor. Eğer yönetim planında aksi bir hüküm bulunmuyorsa apartmanlara güvenlik kamerası taktırmanın imkanı bulunmaktadır. Ancak bunun bazı koşulları bulunmaktadır. Kat maliklerinin yazılı izni alınması gerekebilir. herhangi bir itiraz sürecinin mahkeme aşamasına taşınmaması için apartmanlara güvenlik kamerası taktıtılırken kat maliklerinden yazılı izin istemek sorun çözebilir.

BEŞTE DÖRT ONAY GEREKİR

Kat maliklerinin tamamının beşte dördü tarafından yazılı izin verilmesi durumunda apartmanlara güvenlik kamerası takılmasının önünde herhangi bir engel yoktur. Ancak bu güvenlik kamerasının yeri apartmanın girişleri ve dış duvarları ile sınırlıdır. İç kısımda kat maliklerinin bağımsız bölümlerinin giriş kapılarını gören alanlara güvenlik kamerasının takılmasının farklı hukuki boyutları ve cezai yaptırımları olmaktadır.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kat malikleri ortak alanları kullanırken birbirlerinin haklarına özen göstermek ve engelleyici davranışlardan uzak olmak zorundadırlar. Yönetimlerin kurdukları güvenlik kameralarından rahatsız olan her kat maliki mahkemeye başvurup müdahalenin önlenmesi davası açıp kameranın kaldırılmasını talep edebilir. Mahkeme bu şikayetle beraber bir değerlendirme yapıp güvenlik kamerasının kaldırılmasını onaylayabilir. Ancak bunun için haklı bir gerekçe bulunmalıdır. Binanın dışını veya girişini gören güvenlik kameralarını kaldırmak için mahkemeden karar çıkartmak oldukça güçtür.

Emlak Haberleri Haberleri