Apartmanlarda Asansör Yenilenirse Masrafı Kiracıya Mı Ev Sahibine Mi Aittir?

Apartmanlarda masrafını kimin karşılayacağı konusunda anlaşmazlık yaşanan konuların başında asansörler gelmektedir. Apartmanda asansör yenilenirse masrafı kime aittir?

Apartmanlarda asansörler için ödenmesi gereken masrafların kimler tarafından karşılanacağı konusunda kafa karışıklığı yaşanmaktadır. Ev sahipleri ile kiracılar bu konuda fikir ayrılığına düşmekte ve ilişkiler gerilmektedir. Peki apartmanda asansör eskidiği ve artık yeterli gelmediği için yenilenecekse masrafı kime ait olur? Bu masraftan ev sahipleri mi yoksa kiracılar mı sorumludur?

ASANSÖR YENİLEME MASRAFI KİME AİTTİR?

Apartmanlarda kullanılan asansörler zaman içerisinde işlevselliğini kaybedebiliyorlar. Özellikle de eski apartmanlarda bu sorun yaşanmaktadır. Küçük, kapasitesi az olan, artık kullanımından verim alınamayan asansörler yenilenebiliyor. Bu yenileme işlemi sırasında da ciddi bir maliyet ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda bu masrafların kim tarafından karşılanacağı merak konusu oluyor. Peki bu masrafları kim öder?

Asansör yenileme masraflarının kim tarafından karşılanacağına geçmeden önce bu kararın nasıl alınabileceğine bakmak gerekiyor. Apartman yönetimleri asansör yenileme konusunda tek başlarına karar veremezler. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre asansör yenilenecekse bunun kararı Kat Malikleri Genel Kurulu'nda alınmalıdır. Asansör yenileme kararının çıkabilmesi için de salt çoğunluk yeterli gelmemektedir. Kat maliklerinin beşte dördünün asansör yenilenmesi konusunda onay vermeleri gerekir.

Apartmanda asansör yenilenmesi konusunda onay alınmış ve yenileme yapılması kesinleşmişse o zaman devreye bu maliyetin paylaştırılması girmektedir. Burada kat malikleri arsa payları oranında masraflara katılmak zorundadırlar. Ev sahipleri bu ödemeyi yapmak zorundadırlar. Apartmandaki demirbaşların değişiminden kiracıların sorumlu tutulmaları kanunlara aykırıdır. Bundan dolayı da kiracılardan asansör yenileme masrafları alınamaz. Bu şekilde ödeme alınmasının yasal bir tarafı da yoktur.

Kiracılar apartmanlarda kullanıma ilişkin masraflardan sorumludurlar. Asansör kullanımından dolayı oluşan maliyet tamamen kiracıya aittir. Bu masrafa ev sahipleri katılmazlar. Ancak diğer masrafta ise tam tersi uygulanır.

Emlak Haberleri Haberleri