Türkiye'de doğalgaz artık şehirlerde iyice yaygınlaştı. Daha ekonomik olmasından dolayı apartmanlarda doğalgaz dönüşümü yapılmak istenmektedir. Ancak meselenin bir de hukuki boyutu bulunmaktadır. Bir apartmanda doğalgaz sistemine geçişe dair karar alınması şarttır. Bu karar alınmadan doğalgaz geçişi sağlanamıyor. Peki apartmanlarda doğalgaza geçiş kararı nasıl alınır?
DOĞALGAZA GEÇİŞ KARARI!
Apartmanlarda doğalgaza geçiş kararının alınabileceği mercii Kat Malikleri Genel Kurulu'dur. Yönetim Kat Malikleri Genel Kurulu'nu toplantıya çağırır. Bu çağrıya yanıt veren kat malikleri toplanarak doğalgaz dönüşümünü görüşürler. Bu toplantıda doğalgaz dönüşümü kat maliklerinin oyuna sunulur. Kat maliklerinin yüzde 50 +1 oyu ile doğalgaz dönüşümü için karar verilebilir. Bu oranın altındaki oy ile doğalgaz dönüşümü kararı alınamaz.
Kat Malikleri Genel Kurulu'nda yapılan oylamada doğalgaz dönüşümü kabul edilirse aksi yönde oy kullananların itiraz hakları hukuken olsa da değişen bir durum olmayacaktır. Dolayısıyla doğalgaz dönüşüm kararı uygulamaya sokularak apartmanın doğalgaz kullanımına geçiş yapılır. Bu şekilde yapılan doğalgaz dönüşümünün herhangi bir yasal açığı bulunmamaktadır.
Apartmanlarda doğalgaz dönüşümü sadece yönetimlerin alabilecekleri bir karar değildir. Bu karar yönetimlerce alınması tek bir şarta bağlıdır. Kat Malikleri Genel Kurulu daha önce bu kararı alması için yönetimlere yetki vermişlerse o zaman karar alınabilir. Ancak bu şekilde etkisi büyük bir karar için apartman yönetimlerine genellikle yetki verilmemektedir. Dolayısıyla Kat Malikleri Genel Kurulu'na başvuru yapmak şarttır.
Apartmanlarda doğalgaz dönüşümünün maliyetinin nasıl karşılanacağı meselesi de oldukça tartışılan konulardan birisidir. Bu doğalgaz dönüşüm maliyeti kat malikleri arasında arsa paylarına göre paylaştırılır. Eğer apartmanın düzenli bir geliri varsa oradan karşılanması da sağlanabilir. Yapılacak olan bu masraflardan kiracılar değil sadece ev sahipleri sorumludurlar. Kiracılardan bu masraflar talep edilemez.