Apartmanlarda Kapıcı Dairesi Satılabilir Mi?

Apartmanlarda ve sitelerde bulunan kapıcı daireleri hakkında merak edilen hususlardan birisi de satılıp satılamayacakları oluyor. Kapıcı dairesi satılabilir mi?

Apartmanlarda ve sitelerde genellikle kapıcı daireleri bulunuyor. Ancak bu daireler bazen amacına uygun kullanılmıyor. Hatta boş kalan kapıcı daireleri hakkında nelerin yapılabileceği konusunda araştırmalar yapılıyor. Apartman ve site içerisinde bulunan kapıcı dairesi satılmak istenirse bunun önünde yasal bir engel var mı? Kapıcı dairesi satılırsa bunun geliri nasıl paylaştırılır?

KAPICI DAİRESİ SATILABİLİR Mİ?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kapıcı daireleri apartmanların veya sitelerin ortak alanları içerisinde değerlendiriliyor. Bu alanda tüm kat maliklerinin söz hakkı bulunuyor. Tüm kat maliklerinin onayı olmadan kapıcı daireleri hakkında herhangi bir işlem yapılması mümkün değil.

Bağımsız bölüm olarak kabul edilmeyen kapıcı daireleri bundan dolayı tapuya da sahip olamıyor. Bağımsız bir tapusu olmayan kapıcı dairesi satılmak istenirse bunun önünde de yasal bir engel bulunmuyor. Tüm kat maliklerinin onay vermesi ile noterde kapıcı daireleri için satış sözleşmesi yapılabiliyor. Bu şekilde kapıcı dairelerinin satışı gerçekleştirilebiliyor.

Kapıcı dairesi tüm yasal süreçlere uygun bir şekilde satılması halinde elde edilen gelirin nasıl paylaştırılacağı da merak ediliyor. Burada tam bir hakkaniyet sistemi uygulanıyor. Kat maliklerinin tamamının hakkı olan kapıcı dairesinin satışından elde edilen gelir arsa payları esas alınıp dağıtılabiliyor. Ancak eğer Kat Malikleri Genel Kurulu’nda herkesin onay vereceği bir karar alınırsa elde edilen gelir apartmanın veya sitenin ortak giderleri için kullanılabilir. Bu yapılmazsa kapıcı dairesinin satış geliri kat malikleri arasında paylaştırılır.

Kat malikleri kapıcı dairesinin satışı yerine kiralanması yönünde de ortak bir karar alabilirler. Bu şekilde yapılan kiralama işleminden elde edilen gelirin dağıtılmasında satıştaki sistem uygulanıyor. Kira gelirinden de kat maliklerinin tamamı arsa payları oranında hak sahibi olurlar.

Emlak Haberleri Haberleri