Apartmanlarda Katlara Güvenlik Kamerası Takılması Yasal Mıdır, Bu Kameralar Nasıl Kaldırılır?

Apartmanlarda katlara takılan güvenlik kameraları son yıllarda özellikle büyükşehirlerde yaygınlaşmaya başladı. Peki bu güvenlik kameraları yasal mıdır, nasıl kaldırılabilirler?

Apartmanlarda son yıllarda güvenlik gerekçesi ile kameralı bir sistem uygulanıyor. Buna göre binanın belirli yerlerine takılan güvenlik kameraları ile güvenlik sağlanabiliyor. Hırsızlığa veya bunun gibi bası olaylara karşı caydırıcı olabilen güvenlik kameraları olası bir olay yaşanması durumunda ise üreteceği görüntülerle kritik deliller sunmaktadır. Ancak güğvenlik kameralarının takılması bazı apartman sakinlerince hoş karşılanmayabiliyor. Bundan dolayı üzerinde çok sayıda tartışma yapılıyor.

APARTMANLARA GÜVENLİK KAMERASI TAKMAK YASAL MI?

Tamamen güvenlik çekincesi ile apartmanlara güvenlik kamerası takılmasının önünde herhangi bir engel yoktur. Hukuken uygun olan güvenlik kamerası meselesi özel hayatın gizliliği konusunda tartışmalara neden olabiliyor. Bundan dolayı bu konu sık sık mahkemelerde görüşülebiliyor. Özel hayatın gizliliğine saygı duyulacak bir şekilde, insanların bağımsız bölümlerinin giriş çıkışlarını kontrol etmeyecek bir sistemde apartmanlara güvenlik kamerası takılabilir. Ancak bu kriterlere dikkat edilmemesi durumunda hukuka uygun hareket edilmemiş olacaktır.

GÜVENLİK KAMERASI TAKMA KARARINI KİM VERİR?

Apartmanlarda güvenlik kamerası takma ile alakalı olarak kararı verecek olan asla yöneticler değillerdir. Bu konuda yöneticilerin Kat Mülkiyeti Kanunu ile kendilerine verilmiş bir yetkileri yoktur. Bu karaqr sadece Kat Malikleri Genel Kurulu tarafından alınabilir. Kat maliklerinin ortaklaşa verdikleri kararın kuruldan geçmesi üzerine güvenlik kamerası takılmasına dair işlemler başlatılabilir. Eğer kat maliklerinin böyle bir kararı yoksa ne bağımsız olarak bir kat maliki ne de yöneticiler konuya dair herhangi bir girişimde bulunamazlar.

KARAR NASIL BOZULUR, GÜVENLİK KAMERALARI NASIL ÇIKARILIR?

Kat malikleri güvenlik kamerası takılmasına dair karar almış olabilirler. ANcak bu durumun aleyhinde oy veren kat maliklerinin hukuki hakları olacaktır. Bu kat malikleri sulh hukuk mahkemesine başvurarak bu kararı iptal ettirebilir ve kameraların sökülmesini sağlayabilir. Bunun için mahkemeye özel hayatın ihlaline dair sağlam deliller sunulmalıdır. Bunu ihlal etmeyecek şekilde takılan güvenlik kameralarını mahkemeler uygun bulacaktır.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri