Apartmanlarda Kimler Aidat Ödemezler, Kimlerin Ortak Giderlere Katılmama Hakkı Var?

Apartmanlarda ortak giderlerin karşılanması için kat maliklerinden her ay belirli miktarlarda alınan para olarak bilinen aidatlar hakkında çok sayıda konu merak ediliyor. Peki apartmanlarda kimler aidat ödemezler?

Apartmanlarda güvenlik, temizlik, elektrik gibi ortak giderler tüm kat maliklerinin belirli miktarlarda yaptıkları ödemelerle karşılanıyor. Tüm kat maliklerinin aidat ödemeye katılması bir zorunluluk olarak belirlenirken bazı istisnaları da bulunuyor. Bu istisnai durumlarda bazı kat malikleri apartman aidatı ödemek ve ortak gidere katılmak zorunda değiller. Peki apartmanlarda aidat sistemi nasıl olur, kimlerin aidat ödememe hakları vardır?

APARTMANLARDA KİMLER AİDAT ÖDEMEZ?

Kat maliklerinin apartman aidatlarına katılmama gibi hakkı bulunmamaktadır. Kullanılmasa bile apartmanların veya sitelerin ortak giderlerine tüm kat malikleri katılmak zorundadırlar. Kanunen herkesin bu aidat ödemesine katılması zorunludur. Yalnız Kat Malikleri Genel kurulu bu konuda bir karar alarak istisnai durum yaratabilir.

Kat Malikleri Genel Kurulu'nda karar alınırsa apartman yöneticisi aidat ödemesi yapmayabilir. Bu genellikle apartmanın işleri ile ilgilenerek zaman harcayan apartman yöneticisine verilen bir imtiyazdır. Bunu vermek şart değildir ama Kat Malikleri genel Kurulu bu yönde bir karar alıp uygulamaya sokabilir. Bu durumda apartman veya site yöneticisi aidat ödemesine katılmaz. Yönetici değişirse bu imkandan yeni yönetici de yararlanabilir.

KARAR ALINMAZSA YÖNETİCİLER DE AİDAT ÖDERLER

Kat Malikleri Genel Kurulu aksi bir karar almadıkça apartman aidatı ödemeleri konusunda apartman yöneticisinin de yükümlülüğü vardır. Yöneticilik yaptığını gerekçe göstererek apartman aidatı ödememezliği yapılamaz. Kanunen bu mümkün değil. Kanun tüm kat maliklerinin tüm ortak giderlere katılımını zorunlu kılıyor.

Apartmanlarda tüm kat maliklerinin katılımı ile oluşan Kat Malikleri Genel Kurulu toplanarak karar alabilir. Bu kararlar salt çoğunluk ile alınır. Kat Malikleri Genel Kurulu toplanırken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu genel kurul toplanacağı zaman kat maliklerine bir hafta öncesinden haber verilir ve toplantı yeter sayısı sağlanacazsa bir hafta sonra yeni bir toplantı yapılacağı bildirilir. İkinci toplantıda ise toplantı yeter sayısı istenmez ve toplantıya katılanlar istedikleri kararı çıkarabilirler.

Emlak Haberleri Haberleri