Apartmanlarda oturanlar dikkat! Komşunuza tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz!

Kış aylarının gelmesiyle beraber komşular arasında mahkemelere kadar varan kalorifer yakmama meselesine dair sorunlar yeniden başladı. Kaloriferi belirli derecenin altında yakanlar ceza ile karşılaşabilirler.

Kış aylarında komşular arasında kalorifer yakmama sorunları başlıyor. Bu kapsamda kalorifer yakmayan komşular diğer komşuların mağdur olmalarına sebebiyet verdikleri için şikayet ediliyorlar. Bu şikayetin gerekçesi ve yolu da sıklıkla merak ediliyor. Kalorifer yakmayan komşuya ne ceza verilir?

KOMŞU KALORİFER YAKMAZSA NE OLUR?

Apartman ve site gibi bağımsız bölümler şeklinde toplu yaşam formunda yaşanılan alanlarda kat maliklerinin birbirlerine karşı sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Bir komşunun kalorifer yakmaması üst komşunun veya alt komşunun evini daha yüksek maliyetle ısıtmasına neden olmaktadır. Burada da bir mağdur olma durumu gerçekleşmektedir. Bu da mağdur komşu için şikayetçi olma hakkı doğmaktadır.

Kat Mülkiyeti Kanununun 18. maddesi gereği kat malikleri doğruluk kaidelerine uygun olarak konutlarını kullanmak durumundadırlar. Kat malikleri 15 derecenin altında kaloriferlerini yakmaları veya hiç yakmamaları durumunda komşularını mağdur etmektedirler. Buna dair Yargıtay tarafından daha önceden alınmış emsal kararlar bulunmaktadır.

NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Komşusunun kalorifer yakmadığı nedeniyle mağdur olduğunu düşünen kat malikleri şikayetlerini yaşadıkları yerin sulh ceza hakimliklerine yapmaktadırlar. Kat maliki komşusunun kalorifer yakmadığını veya düşük dereceli yaktığını ve dolayısıyla kendisinin ısınma harcamalarının yükseldiğini belirterek hakimin müdahalesini isteyebiliyor. Bu şikayet sonrasında ise karar ilgili mahkemenin hakiminin hukuk kurallarına göre yapacağı takdire göre değişebiliyor.

KALORİFER YAKMAYAN KOMŞUYA NE CEZA VERİLİR?

Kalorifer yakmayan komşuların şikayet edilmesi durumunda almaları muhtemel ceza da merak konusu oluyor. Mahkeme hakimi önce şikayetçi olunan komşunun konutunu mevsim koşullarına uygun bir şekilde kullanıp kullanmadığını inceleyecektir. Eğer şikayetçi komşu bir zarar tazmini talebinde bulunmuşsa hakimin kararına göre kalorifer yakmayan komşu kalorifer yakan komşuya tazminat ödemek zorunda kalabilir. Bundan dolayı komşular arasında kalorifer yakmamanın cezası tazminat cezasına dönüşebiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri