Apartmanlarda veya sitelerin ortak yaşam merkezi olmalarından dolayı komşuluk ilişkileri oldukça önemli oluyor. Komşular arasında zaman zaman sorunlar çıkabilmekte ve bu sorunlar oldukça şiddetli tartışmalara neden olmaktadır.
Apartmanlarda komşularına rahatsızlık veren kat malikleri veya kiracıların apartmandan çıkartılmaları sürekli gündeme gelmektedir. Peki kat malikleri ve kiracılar komşuıların şikayeti ile evden çıkarılabilirler mi?
RAHATSIZLIK VEREN KOMŞU EVDEN NASIL ÇIKARILIR, YOLU VAR MI?
Apartmanlarda kat malikleri veya kiracılar komşularına çeşitli nedenlerle rahatsızlık verirlerse ve bu rahatsızlıklar süreklilik arz etmeye başlarsa mesele hukuksal zemine taşınabilir. Bu durumda rahatsızlık duyan kat malikleri komşularını yaşadıkları yerleşim yerinin Sulh Mahkemesi'ne başvurarak şikayet edebilirler.
Mahkemeye yapılan şikayetler mahkeme heyeti tarafından değerlendirilerek bir karara varılır. Burada şikayetlerin niteliği ve sürekli olup olmadığı kararda etkili olmaktadır. Böyle bir mahkeme durumunda apartmanda diğer komşular da mahkemece dinlenerek karar verilir.
Mahkemede şikayet konusu olan meseleye dair kapsamlı bir inceleme yapılarak hakim tarafından hükme varılmaktadır. Bu hüküm şikayet edilen komşunun şikayet konusunu bir daha yapmamasına ve yaparsa maddi tazminat ile karşılaşmasına dair çıkabiliyor.
MAHKEME TAHLİYE KARARI VEREBİLİR
Mahkemelerde bazı durumlarda da rahatsızlık veren komşular için tahliye kararı alınabiliyor. Böyle bir durumda eğer şikayet edilen komşu kiracıysa kira sözleşmesi mahkemece sona erdirilip evi tahliye etmesi sağlanıyor. Eğer şikayet edilen ev sahibi ise bu sefer mahkemede o evin satışına kadar çeşitli yaptırımlar devreye girebiliyor.
Apartmanlarda meydana gelen ve komşular arasında sorun teşkil eden meseleler önce apartman yönetimlerince giderilmeye çalışılmaktadır. Ancak apartman yönetimlerinin kat malikleri üzerindeki etkisi sınırlı olduğu için bazı zamanlarda sorun çözümü gerçekleşemiyor.
Apartmasn yönetimlerinin çözemedikleri meseleler yargısal sürece taşınabiliyor. Örneğin gürültü yapan bir komşu bunu süreklilik haline getirmiş ve apartman yönetimi tarafından kendisine yapılan tüm uyarılara rağmen bunu devam ettirmişse bu sefer mahkemeden başka bir çıkış yolu bulunmamaktadır.
HAKLI GEREKÇE ŞART
Apartmanlarda veya sitelerde bir komşunun diğer tüm komşular tarafından istenmemesi durumunda mahkeme sürecinde büyük bir ihtimalle tahliye kararı çıkmaktadır. Ancak bunun haklı bir gerekçeye dayanması gerekmektedir. Haklı bir gerekçe olmadan mahkemelerde dava süreci dahi başlatılamaz.