Apartmanlarda Ve Sitelerde Aidat Zammı Kararı Nasıl Verilir?

Apartmanlarda ve sitelerde aidat zammı ile alakalı olarak kararın nasıl alındığı merak ediliyor. Yönetimlerin aidatlara zam yapma hakları var mı? Aidat zammına itiraz edilir mi?

Son dönemlerde zamlar hayatı oldukça olumsuz etkilerken apartman ve sitelerde de doğal olarak aidatlar da artmaya başladı. Mevcut tarifelerden alınan aidatlar genel giderleri karşılamak için yetesiz kalınca aidatlara zam yapılması gündeme geliyor. Aidatlar için yapılan zamlar özellikle büyükşehirlerde önemli bir sorun haline geldi. Bu durumda yönetimlerle kat malikleri sık sık karşıya gelebiliyorlar. Aidat zammı ile alakalı işte bilinmesi gerekenler...

YÖNETİMLER AİDATA ZAM YAPABİLİRLER Mİ?

Yönetimlerin tek başlarına aidata zam yapıp yapamayacakları merak ediliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu yönetimlere aidat zammı yapmaları hususunda şartlı bir izin vermektedirler. Eğer daha önceden Kat Malikleri Genel Kurulu aidat zammı için yönetimlere yetki vermişse ve bu karar yönetim planına işlenmişse apartmanlarda ve sitelerde yönetimler aidat zammı yapabilmektedirler. Böyle durumlarda aidata zam yapma yetkisi yönetimlerce kullanılır. Ancak böyle bir yetki verilmemişse yönetimlerin yapacakları aidat zammının yasal bir geçerliliği yoktur.

YÖNETİM AİDATA ZAM YAPAMAZSA ZAM KARARI NASIL ALINIR?

Aidat zammı için yönetimlere zam yetkisi verilmediği durumlarda ise yine Kat Mülkiyeti Kanunu gereği aidat zammında tek yetkili mercii Kat Malikleri Genel Kurulu olur. Burada Genel Kurul aidat zammının belirlenmesi için toplanır ve kat malikleri fiyat artışı için karar verirler. Bu karar üzerine aidat belirlemesi gerçekleştirilir. Kat malikleri onay verirlerse ödeyecekleri aidatlara zam yapılmasını kararlaştırabilirler.

AİDAT ZAMMINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Aidat zammına itiraz edilmesi konusu da sıklıkla araştırılıyor. Kat malikleri gerek yönetimlerce gerekse de Kat Malikleri Genel Kurulu'nda alınan aidat zammı kararlarına itiraz edebilirler. Bunun için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapılması gerekmektedir. Aidat zammının giderlerin üzerinde olduğu düşünülürse bu şekilde itiraz edilip zam kararı geri alınabilir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri