Apartmanlarda Ve Sitelerde Kimler Denetçi Olabilir?

Apartmanlarda ve sitelerde yönetimleri denetleyen kişilerin kimler arasında seçilebileceği merak ediliyor. Denetçiler kimler arasında seçilebilir? Seçilen denetçi nasıl görevden alınır?

Apartmanlarda ve sitelerden yönetimlerin faaliyetleri denetçiler tarafından denetlenmektedir. Bu şekilde yuönetimlerin usulsüz yaptıkları tüm işlemler denetçi kontrolünden geçmektedir. Dolayısıyla yönetimler usulsüz işlem yapmamak için denetçi engelinden dolayı daha özenli bir şekilde icraat yapmaktadırlar. Peki bu denli kritik bir öneme sahip olan denetçiler kimler arasından seçilebilir? Herkes denetçi olabilir mi?

KİMLER DENETÇİ SEÇİLEBİLİR?

Denetçilerin seçimleri tıpkı yöneticileri seçimlerinde olduğu gibi Kat Malikleri Genel Kurulu'nda yapılmaktadır. ANcak iki görev için farklı kurallar uygulanmaktadır. Yönetim planında yöneticilerin kat malikleri arasından seçileceğine dair bir madde bulunabilir. Bu durumda o apartmanda yöneticiler tamamen kat malikleri içinde seçilmelidir. Ancak bu ibareye yönetim planında yer verilmemişse yöneticiler dışarıdan da seçilebilir. Bunun önünde herhangi bir kanuni engel bulunmamaktadır. Lakin denetçi seçilmesi konusunda bu durum geçerli olmamaktadır.

Bir apartmanda veya sitede denetçi seçilecek o kişinin kesinlikle kat maliki sıfatına sahip olması gerekmektedir. Denetçi bizzat o binadaki bir bağımsız bölümün sahibi olmak zorundadır. Bu katı kuraldan dolayı ne kiracılar ne de kat maliklerinin eşi veya çocukları denetçi seçilemezler. Buna dair herhangi bir istisna uygulanmamaktadır. Denetçilerin kimler arasından seçileceğinin çerçevesi Kat Mülkiyeti Kanunu ile net bir şekilde çizilmiştir.

USULSÜZ SEÇİLEN DENETÇİ GÖREVDEN NASIL ALINIR?

Denetçi olabilecek niteliğe sahip olmayanlar Kat Malikleri Genel Kurulu'nda seçilerek denetçi olabilirler. Ancak burada seçim yapılmasının pek bir önemi yoktur. Eğer kat maliki olmayan birisi denetçi seçilmişse herhangi bir kat maliki mahkemeye başvurarak o seçimi iptal ettirip yeniden denetçi seöimi yapılmasını sağlayabilir. Bu şekilde usule uygun bir şekilde denetçi seçimi gerçekleştirilir.

Emlak Haberleri Haberleri