Kentsel yapılaşmanın son yıllarda yaygıun bir şekilde emlak sektöründe hakim olmasının ardından kat Mülkiyeti Kanunu ile alakalı detaylar merak edilmeye başlandı. Bağımsız birimler olarak inşa edilen binalarda Kat Mülkiyeti Kanunu doğrultusunda kat maliklerine çeşitli haklar verilmektedir. Bunlardan birisi de ortak kullanım alanlarıdır.
ORTAK KULLANIM ALANI NEDİR?
Apartmanlarda veya sitelerde tüm kat maliklerinin yararlandığı alanlara ortak kullanım alanı denilmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda ortak kullanım alanı, “Ana gayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerler” şeklinde tanımlanmaktadır. Tüm kat maliklerinin ortak kullanım alanlarından faydalanma ve kullanma hakkı bulunmaktadır.
APARTMANLARDA VEYA SİTELERDE ORTAK KULLANIM ALANLARI NERELERDİR?
Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay kararlarına göre apartmanların veya sitelerin ortak kullanım alanları şunlardır:
-Bağımsız bölüm veya eklenti olmayan yerler
-Su tesisleri
-Çatı
-Çatı arası
-Kapıcı dairesi
-Otopark
-Bahçe
-Sığınak
-Kalorifer tesisatı
-Eklenti değilse kömürlük
-Bağımsız bölümlerin bulunduğu sahanlıklar
-Tavanlar
ORTAK KULLANIM ALANI SORUNLARI NASIL ÇÖZÜLÜR?
Ortak kullanım alanları konusunda emin olunamayan durumlar zaman zaman ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda yaşanan sorunların çözüm yolu bellidir. Bir alanın ortak kullanım alanı olup olmadığına ilgili yasalar ve mevzuat hükümlerine göre mahkemeler karar verirler. Mahkeme yolu kullanılırsa atacak olan bilirkişinin raporu doğrultusunda ortak kullanımk alanı konusunda tartışma yaratan bölüme dair tespit yapılır. Mahkeme de bu tespite göre hüküm verir.
Öte yandan ortak kullanım alanları ile kiracıların ilişkisi de kanunen belirlenmiştir. Bir evi kat malikinden kiralaynlar kat malikinin ortak kullanım alanlarındaki haklarını kira süresince devralmış sayılırlar. Kullanım açısından kiracılara hak doğarken diğer konularda karar yetkisi kat malikine aittir.