Apartmanlarda Ve Sitelerde Otoparkın Öncelikli Kullanım Hakkı Kime Aittir?

Apartmanlarda ve sitelerde otoparkların kullanım hakları genellikle tartışmalara neden olmaktadır. Otopark öncelikli kullanım hakkı kime aittir? Kat maliklerinin otopark hakları nasıl belirlenir?

Apartmanlarda ve sitelerde yaşanan anlaşmazlıklardan birisi de otopark kullanımından kaynaklanmaktadır. Komşular arasında bu konuda sorunlar çıkabilmektedir. Peki otopark kullanım hakkı nasıl belirlenmektedir? yeteri kadar alan yoksa otopark kullanım hakkında öncelik tanınabilir mi? Otopark kullanımında hak dağılımı hangi esaslara göre yapılmaktadır?

OTOPARKTA KULLANIM HAKKI KİMİNDİR?

Apartmanlarda ve sitelerde otoparklar ortak kullanım alanı olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla Kat Mülkiyeti Kanunu gereği ortak kullanım alanlarında kat malikleri arsa payları oranında hak sahibidirler. Eğer bir apartmanda veya sitede her bağımsız bölüm sahibine bir araçlık otopark alanı oluşturacak yer varsa anlaşmazlık yaşanmadan tahsis yapılabilir. ANcak sorunlar yeteri kadar alan ortaya çıkmaması durumunda yaşanmaktadır.

Apartmanların ve sitelerin yönetimlerinin esasları yönetim planlarına göre belirlenmektedir. Dolayısıyla otopark kullanımı konusunda yönetim planına bir madde eklenebilir. Bunun için ise Kat Malikleri Genel Kurulu'nda beşte dört oranında oyla karar alınmalıdır. Böyle bir karar alınmamış ise otoparkta kullanım hakkının belirlenmesi için yönetimlere görev düşmektedir. Yönetimler hakkaniyetli bir şekilde paylaşım yapabilirler. Bunun için yine de Kat Malikleri Genel Kurulu'nda karar alınmalıdır.

Yeterli otopark alanı olmaması durumunda arsa paylarına göre dağılım yapılabilmektedir. Daha çok arsa payı sahibi olan kat maliklerine tek tek otopark alanı ayrılıp daha düşük pay sahiplerine ortak alan tahsis edilebilir. Bir diğer çözüm yolu da yakın bir otoparktan kat maliklerine yer tahsis edilip giderinin ise bütçeden karşılanması olabilir. Bu şekilde probleme çözüm üretilmektedir.

Kat Malikleri Genel Kurulu'nda otopark alanlarına dair yapılan tüm değişiklikler uygulansa da dava açılarak bu değişikliklerin iptal edilmesi sağlanabilir. Sorunun çözümü noktasında kat malikleri arasında farklı çözüm yolları ile anlaşma kurulabilir.

Emlak Haberleri Haberleri