Apartmanlarda Veya Sitelerde Kiracılar Hangi Giderleri Ödemek Zorunda Değiller?

Apartmanlarda veya kiracıların hangi ortak giderleri ödemek zorunda olmadıkları merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Kiracılar hangi ortak giderlere katılmazlar?

Apartmanlarda veya sitelerde ev kiralayanlar bazı ortak giderlere katılmak durumunda kalıyorlar. Kiracıların hangi ortak giderlere katılıp katılamayacaklarına dair hukuken herhangi bir tartışma söz konusu değildir. Gerek kat mülkiyeti kanunu olsun gerekse de Türk borçlar kanunu olsun kiracıların hangi ortak giderlerden sorumlu olabileceklerinin çerçevesini tartışmaya mahal vermeksizin net bir şekilde çizmiştir.

KİRACILAR ORTAK GİDERLERDEN NASIL SORUMLU OLURLAR?

Bir ev kiralarınırken ev sahibi ile kiracı arasında genellikle kira sözleşmesi imzalanmaktadır. Bu kira sözleşmesi ile sözleşme süresince bahsi geçen evin kullanımı belirli bir kira bedeli karşılığında kiracı tarafından ev sahibinden satın alınmaktadır. Ancak bir evin kullanımını almak o evin bazı ortak giderlerini de yüklenmek anlamına gelmektedir. Kanunlar da işte konuya tam da bu noktadan yaklaşmaktadır. Kullanıma dayalı tüm ortak giderlerden kiracıların birinci derecede sorumluluğu bulunmaktadır.

Kiracılar örneğin bir apartmanda veya sitede ısınma gibi bir gereksinim ortak bir şekilde sağlanıyorsa bu gidere katılmak durumundadırlar. Çünkü kullanım tamamen kiracıya aittir. Eğer yine bir apartmanda veya sitede temizlik için bir gider oluşmuşsa bu kullanım kaynaklıdır ve ev sahibini ilk etapta ilgilendirmemektedir. Bunun yanında asansör için kullanımdan dolayı oluşan elektrik faturası da kiracıların katılması gereken bir ortak giderdir. Kapıcı masrafı, güvenlik masrafı gibi giderler de kiracılar tarafından ödenmesi gereken ortak giderlerdendir.

KİRACILAR HANGİ GİDERLERE KATILMAZLAR?

Kanunlara göre apartmanlarda veya sitelerde kiracılar kalıcı, ana yapıyı etkileyen, demirbaş oluşturan veya yenileyen tüm giderlerden muaftırlar. Yine örneklendirilecek olursa kiracılar apartmanlarda veya sitelerde mantolama, boya gibi masraflara kesinlikle katılmazlar. Bu ortak gider kat maliki sıfatıyla tamamen ev sahibine aittir. Çatı onarımı, ortak kullanım alanlarındaki kalıcı değişiklikler, apartman kapısının değişimi, bahçeye güncenlik kulübesi konulması, bahçeye ağaç dikimi gibi tüm masraflardan kiracılar muaftırlar.

Ev sahipleri kiracıların katılmasını gerektirmeyen ortak giderler için kiracılarına herhangi bir şekilde baskı yapamazlar. Bu ödemeler tamamen ev sahibinin kendi sorumluluğundadır. Apartman veya site yönetimlerinin de bu ortak giderleri kiracılardan talep etmeleri yasal değildir. Bu şekilde tahsilat yapan apartman yönetimleri şikayet halinde cezalandırıllırlar.

Emlak Haberleri Haberleri