Apartmanlarda Yönetim Sigortasız Kapıcı Çalıştırırsa Cezasını Kim Öder?

Apartmanlarda yönetimler zaman zaman usulsüz bir şekilde sigortasız kapıcı çalıştırabilmektedir. Böyle durumlarda bundan dolayı verilen cezayı kim öder?

Apartmanlarda yönetimler tarafından çalıştırılan kapıcıların sigortalarının yapılmayışı oldukça yüklü bir cezayı gerektirmektedir. Böyle bir durumda tespit yapılırsa veya şikayetçi olunursa çok yüklü bir ceza sözkonusu olabilir. Bu cezayı kim öder? Yönetimler mi yoksa kat malikleri mi sigortasız kapıcı çalıştırma cezasını ödemek zorunda kalırlar? İşte merak edilen sorunun kesin cevabı...

SİGORTASIZ KAPICI ÇALIŞMA CEZASINI KİM ÖDER?

Apartmanlarda yönetimler genel işleyişi sağlamak ve koordine etmek için belirli yetkilerle görevlendirilirler. Yönetim görevlendirmesi Kat Malikleri Genel Kurulu'nda yapılmaktadır. Kat maliklerinin kararı ile yönetimler seçilmektedirler ve bir anlamda yönetimler kat maliklerini temsil etmektedirler. Yapılan işlemlerde bireysel sorumluluk olduğu gibi kurumsal sorumluluk da bulunmaktadır. Bu konuda Yargıtay'ın emsal olacak kararları bulunmaktadır.

Apartman yönetimleri kapıcı çalıştırmak konusunda karar verme yetkisine sahip olabilirler. Bu yetki yönetimlere yönetim planı veya Kat Malikleri Genel Kurulu kararı ile verilebilir. Yönetimler bu yetkiyi uygularken tamamen usulsüz bir şekilde kapıcıyı sigortasız bir şekilde çalıştırabilirler. Bir kapıcının sigortasınz çalıştırılması yasalara göre suç teşkil etmektedir. Her suçun olduğu gibi bu suçun da bitt cezası bulunmaktadır.

Kapıcının sigortasız çalıştırıldığı şikayet yoluyla veya rutin kontrollerle tespit edilebilir. Böyle bir durumda gecikme faizi ve idari para cezası gibi ödemeler yapılması gerekecektir. Eğer kapıcı Kat Malikleri Genel Kurulu tarafından işe alınmışsa ve sigortası yapılmamışsa tüm kat malikleri arsa payları oranında cezayı ödemek durumunda kalırlar. Ayrıca kapıcının işvereni olarak yasal olarak kat malikleri genel kurulu gözükecektir. Bundan dolayı da ceza tüm kat malikleri arasında paylaştırılır. Yöneticilerin ise bu konuda bir maddi sorumlulukları bulunmamaktadır ve ceza ödemek zorunda değildirler.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri