Ev kiralarında getirilen yüzde 25 zam sınırlaması beraberinde çok önemli bir sorunu da getirdi. Bazı apartmanlarda uygun daireler kiraya verilerek iş yeri yapılıyor. Bunlar esasında konut olduğu için iş yeri kiracıları yüzde 25 kira zammını uygulamak istiyorlar. Ancak mülk sahipleri de 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden kira zammı yapmak istiyorlar. Meselenin hukuki boyutu araştırılırken yaşanan bu anlaşmazlıkların nasıl çözülebileceği merak ediliyor.
YÜZDE 25 KİRA ZAMMI ANLAŞMAZLIĞI
Apartmanlardaki iş yerlerindeki kira karmaşası hakkında Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş bir değerlendirme yaparak, “Şu anda konut kiralarında yüzde 25 zam sınırlaması bulunuyor. İş yeri kiralarında ise 12 aylık TÜFE ortalamasına göre zam uygulanıyor. Açıklanan son iş yeri kira zam oranı ise yüzde 49,65 oldu. Ev kiraları ile iş yeri kira zamları arasında iki kat fark var. Bundan dolayı iş yeri kiracıları konut muamelesi, mülk sahipleri ise iş yeri muamelesi üzerinde ısrarcı oluyorlar.” dedi.
APARTMANLARDAKİ İŞ YERLERİ İÇİN KİRA ZAMMI TARTIŞMASI
Yaşanan tartışmanın hukuki boyutunu ele alan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Bu meselede Kat Mülkiyeti Kanunu ile Borçlar Kanunu karşı karşıya geliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre mesken niteliğindeki bir taşınmazın iş yeri olarak kullanılabilmesi için tüm kat maliklerinin onayı gerekiyor. Ancak izin almadan da iş yeri açılabilen bazı meslekler var. Avukatların, doktorların ve mali müşavirlerin izin almasına gerek yok. Onay gerektiren ama alınmayan bir iş yeri içi dava açılarak o iş yeri kapatılabilir. Kira sözleşmesi meselesinde ise durum biraz daha farklı işliyor.” dedi.
Apartmanlardaki iş yerlerinin kiracılık vasfını değerlendiren Ali Güvenç Kiraz, “Konut niteliğindeki bir taşınmazın iş yeri açılması için kiralanması iş yeri kira sözleşmesi ile yapılmaktadır. Danıştay da bu tür kiralamalarda kullanım amacını daha fazla önemsiyor. Konut niteliğine sahip bir taşınmaz için iş yeri kira sözleşmesi ile kiracılık ilişkisi kurulmuşsa burasının kira artış oranı 12 aylık TÜFE ortalamasıdır. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması bu iş yerleri için geçerli değildir.” ifadelerini kullandı.