Apartmanların Ve Sitelerin Dış Cephelerine Reklam Tabelası Asılabilir Mi, Şikayet Edilirse Ne Olur?

Apartmanlarda ve sitelerde binaların dış cephelerine reklam tabelaları asılabilmektedir. Peli binaların dış cephelerine reklam tabelası asılabilir mi, kat maliklerinden izin alınmalı mıdır?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak yaşam gereği zaman zaman bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Esasında bu sorunların tamamının hukuki zeminde bir karşılığı bulunmaktadır. Ancak kanunların ve içtihadların tam bilinmemesi nedeniyle bu sorunların çözümleri uzayabilmektedir.

Apartmanların veya sitelerin bina dış cephelerine çok sık rastlanılmasa da reklam amacıyla tabelalar asılabiliyor. Bu tabelalara bazı kat malikleri olumlu bakmayabiliyorlar. Böyle bir durumda ise bu tabelaların asılıp asılamayacağına dair hukuki bilgiler araştırılıyor. Peki apartmanlara veya sitelere reklam tabelası asmanın hukukta bir yeri var mı?

APARTMANLARA REKLAM TABELASI ASILABİLİR Mİ?

Apartmanların veya sitelerin dış cephelerine reklam tabelası asılması bazen komşuluk ilişkilerini zedeleyebilmektedir. Bu şekilde komşular arasında anlaşmazlıklar çıkabilmektedir. Apartmanlarda ve sitelerde bina dış cepheleri Yargıtay kararına göre ortak yaşam alanı olarak değerlendirilmektedir. Reklam tabelalarının da bu ortak yaşam alanına asılması binaların statiğine zarar verip görüntü kirliliğine de neden olabilmektedir.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesine göre aprtmanlarda ve sitelerde dış cepheler ortak kullanım alanı olarak değerlendirilmekte ve tüm kal malikleri bu alanların kullanımında hak sahibi olabilmekteler. Kat malikleri arsa payına oranla kullanım hakkı elde ediyorlar. Kat malikleri bir başkasının mülkiyet hakkını ihlal etmemek şartıyle ortak kullanım alanından yararlanma hakkına sahiptirler.

YARGITAY'DAN ŞARTLI ONAY

Yargıtay binaların dış cephelerine tabela asılması konusunda bazı şartlarda izin vermektedir. Buna göre öncelikle binaların dış cephelerine tabela asılmasının yasaklanmasına dair yönetim planında ve kat malikleri kurulunda bir karar alınmamış olmalıdır. Böyle bir karar alınmışsa binaların dış cephelerine reklam tabelası kesinlikle asılamaz.

Yine Yargıtay kararına göre binaların dış cephelerine asılması düşünülen reklam tabelalarına binanın görünümünü ve estetiğini bozmayacak şekilde asılmasına izin verilmektedir. Ancak bu tabela ortak kullanım alanında değil kat malikinin sahibi olduğu bağımsız bölümün dış cephesinde olmalıdır.

ORTAK KULLANIM ALANLARINA TABELA ASILAMAZ

Yargıtay ortak alana reklam tabelası asılmasına izin vermemekltedir. Böyle bir durumda kat malikleri mahkemeye gidip şikayetçi olup ilgili tabelanın kaldırılmasını isteyebilirler. Mahkeme bu şikayeti değerlendirip yönetim planında ve kat malikleri kurulunda böyle bir karar olup olmadığını inceler. Bu incelemenin neticesinde karar verilir.

Emlak Haberleri Haberleri