Aralık Ayında Kiralara Kaç TL Zam Geldi, TÜİK TEFE TÜFE Aralık 2020 Enflasyonu Resmi Kira Artışı Zam Oranı Nasıl Hesaplanır?

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından beklenen Aralık ayı kira artış oranı rakamı ile ev sahiplerinin kiraya yapabilecekleri tavan zam oranı açıklanmış olacak.

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından beklenen Aralık ayı kira artış oranı rakamı ile ev sahiplerinin kiraya yapabilecekleri tavan zam oranı açıklanmış olacak. Peki, Aralık ayı kira artışı oranı açıklandı mı, Aralık 2020 kira artış oranı ne kadar, Aralık ayı kira zam oranı kaç TL, kiralara ne kadar zam geldi, kiraya ne kadar zam yapılabilir, kiralara zam oranı 2020 belli oldu mu, kiraya en fazla yüzde kaç zam yapılabilir, ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?

Ev sahipleri ile kiracılar Aralık ayı resmi kira artışı zam oranı rakamı için bekleyişe başladı. Aralık ayı itibari ile kira sözleşmesi sona eren kiracılara kira sözleşmesi yenilenirken uygulanacak olan resmi kira artışı zam oranı rakamı olarak 12 aylık TÜFE ortalaması rakamı uygulanacak.



ARALIK AYI KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI MI, TÜİK TEFE TÜFE KASIM 2020 ENFLASYONU NE ZAMAN SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?



2020 yılının Kasım ayı enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından 3 Aralık 2020 Perşembe günü açıklanacak. Saat 10:00 itibarı ile açıklanacak olan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması aynı zamanda ev sahiplerinin kiracılara yapabilecekleri üst seviye zam oranı olarak uygulanacak. Bu nedenle söz konusu oran hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından da yakından takip edilecek.



Söz konusu rakamlar açıklanır açıklanmaz sitemizden yayımlanacak olup anlık olarak takip etmek için;



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ



Huawei AppGalerry uygulamamız için TIKLAYINIZ





EV SAHİBİ KİRAYA NE KADAR ZAM YAPABİLİR 2020?



YEP programı kapsamında yapılan yeni yasal düzenleme ile beraber ev sahiplerinin kiraya yapabilecekleri tavan zam oranı o ay için açıklanan TÜİK enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ile sınırlandırılmıştı. Söz konusu rakam ev sahiplerinin kiraya yapabileceği en yüksek zam oranı olarak kullanılırken ev sahipleri ve kiracılar karşılıklı uzlaşı sağlanabilmesi halinde bu oranın altında bir rakam ile de sözleşmelerini yenileyebiliyorlar. Ancak bu rakamın daha üzerinde bir zam yapılmasına kanunen izin verilmiyor.



KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPILIR, EV SAHİBİ KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPABİLİR?



Üzerinde aksini gösteren bir ibare bulunmuyorsa kira sözleşmesi 1 senelik düzenlenmiş kabul edilir. Bu sürenin dolmasına rağmen kira sözleşmesi önceden bildirim yapılarak iptal edilmezse otomatik olarak yenilenmiş kabul edilir. Bu yenilenme döneminde ise kiraya zam yapma hakkı ortaya çıkar. Ancak karşılıklı olarak imzalanan kira sözleşmesi üzerinde kira artış oranı hakkında bir madde varsa bu madde kabul edilir.



Örneğin "kiraya 6 ay da bir zam yapılır", "kira artışı 2 senede bi olur" gibi ifadeler bulunuyorsa sözleşmede yazılı olan madde geçerlidir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri