Arazi Nedir? Arsa İle Arazi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Emlak yatırımcıları tarafından sıklıkla telaffuz edilen arazi nedir, arsa ile arazi arasındaki farklar nelerdir, arazi toplulaştırması ne demektir?

Emlak yatırımcıları tarafından sıklıkla telaffuz edilen arazi nedir, arsa ile arazi arasındaki farklar nelerdir, arazi toplulaştırması ne demektir?

Arazi’yi en geniş anlamı ile tanımlayacak olursak, herhangi bir yerdeki yeryüzü ya da topraktır. Aynı zamanda arazi üzerinde bulunan dağlar, taşlar, ovalar ve göller gibi doğal şekillerin de sınırlanmış olduğu alanlara arazi denilmektedir.



Bu tip yerler genelde yerleşim alanı, insan yaşamı ya da ekim-dikim işleri için kullanılır. Bu faaliyetlerin dışında ise sadece boş toprak parçası olarak görülür.



Arazi Toplulaştırması Ne Demektir?



Arazi toplulaştırması denildiğinde, tarım işlerinde kullanılmayan yahut kullanılsa dahi buradan verim elde edilemeyen, tarıma uygun olmayan arazilerin birden fazla çiftçiye ya da kişiye ait olan arazilerin toplu hale getirilmesidir. Aynı zamanda buraların verimli hale getirilmesini sağlayarak, detaylı ve çok iyi ölçümlerle bir araya toplanması ve yeniden düzenlenmesine denilmektedir.



Bu uygulama daha çok gelişmiş ülkelerde görülür. Buradaki asıl amaç ise bu toprakların mutlak surette verimli hale getirilmesidir. En önemlisi ise arazi toplulaştırılması yapılırken mutlaka çok ince detaylar incelenerek ve alanında uzman kişiler tarafınca yapılmasıdır.



Arsa ve Arazi arasındaki Farklar Nelerdir?



Arazi ve arsa hemen hemen aynı şeyler gibi bilinse de aslında şüphesiz ki aynı şeyler değildir ve aralarında farklar vardır. Bu farklara değinecek olursak;



• Arsalar üzerinde devlet taşınmaz inşa etme, imar çalışmaları yapma ya da yerleşime izin vermezken aksine arsalarda buna izin verir.



• Arsalar yerleşime müsait alanlar olurken, araziler tam anlamıyla değildir.



• Arazi imara açılabilir fakat böyle durumlarda arazi olmaktan çıkarsa haline dönüşür



• Emlak kanununda bu iki kavramın ayrımı için 12.madde de açıklamalar yapmıştır. Bu kanuna göre, aslında her arazi bir arsadır fakat her arazi bir arsa değildir. Ancak ve ancak belediyelerin imar müdürlüklerine gidilerek alınan kararlar ile arazilerin imara uygulanması ve arsaya dönüşmesi mümkündür.



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri