Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapmak her dönem kazançlı olmuştur. Ancak son 2 yılda gayrimenkul çok daha fazla kazanç getirmeye başladı. Bunun için de vatandaşlar bulabildikleri gayrimenkulleri yatırım amaçlı olarak satın alıyorlar. Lakin bir emlak danışmanından fikir almayan, gayrimenkul devir işlemlerine dair bilgisi olmayan vatandaşlar yatırım yapmak isterken bir anda ellerindeki paradan dahi olabiliyorlar.
HİSSELİ ARSA SATIN ALIRKEN DİKKAT!
Arsa satın alırken en çok dikkat edilmesi gereken detay hisseli olup olmadığıdır. Hisseli tapuya sahip bir arsa satın alırken farklı prosedürler uygulanmaktadır. Buna dikkat etmeyenlerin kayıpları da çok büyük olmaktadır. Hisseli arsalardaki hisse payları şeklen istenildiği gibi satılabiliyorsa da bunun bazı özel koşulları vardır. Önalım hakkına dikkat edilmeden satın alınan arsa hisseleri başa çok büyük belalar açabiliyor.
Hisseli bir arsa satın alırken yapılan en büyük hata önalım hakkının devre dışı kalıp kalmadığının sorgulanmasıdır. Kurallara göre hisseli bir gayrimenkul satılırken diğer hissedarların ön alım hakkı vardır. Bunun için de hissesini satacak olan hissedar bu satış teklifini ilk olarak diğer hissedarlara yapmalıdır. Hatta bu teklifin noter üzerinden yapılması hukuki olarak bir teminat olacaktır. Eğer teklif yapılan hissedarlar hisse payını satın almazlarsa o hisse üçüncü kişilere satılabilir.
Hisseli arsalarda ortaklara satış teklifi yapılmadan üçüncü kişilere hisse payının satışını gerçekleştirmenin önünde yasal bir engel yoktur. Ancak bu satış işlemi yapılıp tapuda hisse devredildikten diğer hissedarlar buna itiraz ederek tapu tescil işlemini iptal edebilirler. Tapuda satış bedeli gerçek satış değerinden eksik gösterilmişse hissedarlar o hisseyi tapuda yazılı olan bedeli ödeyerek satın alabilirler. örneğin 1 Milyon TL'ye satılan bir arsa hissesi tapuda 200 Bin TL gösterilmişse hissedarlar 200 Bin TL ödeyerek satış yapılan üçüncü kişiden hisse payını satın alırlar.