Konut fiyatlarının artmasıyla günümüzde birçok kişi yönünü arsa yatırımına çevirdi. Arsa satın almak konusunda ise bbazı hususlara dikkat edilmesi ve peş peşe sorgulamaların yapılması gerekiyor.
Arsa satın almak sanıldığının aksine daha dikkat edilmesi gereken ve sahte işlemlere açık bir satış türüdür. Haberimizin devamında satış işlemleri sırasında neler yapılmalı bahsetti.
Arsa satın almadan önce neler yapılmalı?
İnternet üzerinden görülen bir ilan üzerine arsa alımı yapılacaksa öncelikle, ilanı yayımlayan kişinin lisanslı bir danışman olup olmadığı öğrenilmeli, sicil numarası Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) üzerinden sorgulanmalıdır.
Arsanın ada-parsel bilgileri satıcıdan öğrenildikten sonra PARSELSORGU TKGM GOV TR adresi üzerinden imar durumu öğrenilmelidir. Bu bilgiler öğrenilmeden kesinlikle kapora gönderilmemelidir.
Belediyelerin internet siteleri üzerinde yer alan KEnt Otomasyon Sistemi'nden (KEOS) sorgulama yapılabilir.
KEOS üzerinden imarlı arazilerin taban alanı kat sayısı (TAKS), katlar alanı kat sayısı (KAKS) bilgilerine ulaşılabilmektedir.
İmarlı arsa alınacaksa, bu durumda KEOS üzerinden arazinin sit alanında yer alıp almadupu kontrol edilmeli. Eğer arsa arkeolojik sit alanı ise buraya hiçbir şey yapılamamaktadır.
Arazi koruma havzasında ya da baraj taşma sahası içerisinde olabilir. Bu bilgileri öğrenmek için mutlaka kurumlara ya da lisanslı emlak danışmanlarına müracaat edilmelidir.
Arsa ve arazi satın alımlarında müstakil parsel olması da büyük önem taşıyor. Hisseli bir yer satın alınmışsa burada isteğe göre işlem yapılamamaktadır.
Küçük yatırımcıya uygun, yabancıya satışı yok! İşte bir anda değerlenen o il