Arsa Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli, Arsa Fiyatlarını Etkileyen Unsurlar Neler?

Doğru yapıldığında uzun vadede bol kzanç getiren arsa yatırımlarına ilişkin bilinmesi gereken ayrıntıları haberimizin içeriğinde anlattık.

Uzun vadeli kâr getiren taşınmazların ilk sıralarında yer alan arsa yatırımları, doğru yerde yapılması durumunda yatırımcılarına büyük kazançlar sunuyor. Arsa satın alırken doğru yer kadar, satış için doğru zamana kadar bekletilmesi ve satılması gibi kritik detaylar da söz konusu.

Arsa satışlarını etkileyen faktörlerden biri de lokasyon oluyor. Bu lokasyonda gerçekleşen ya da gerçekleşmesi muhtemel olan projeler, arsanın değerini artırıyor.

ARSA YATIRIMI YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Arsa yatırımlarının genel olarak 10 yıl ve daha uzun vadeli plan yapılarak gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yatırım yaparken öncelikle arsadan beklentilerinizi doğru belirlemeli ve beklentinize karşılık verecek araziyi araştırmalısınız.

Bu yatırım türü temelde üç evreden oluşuyor. Doğru yerin tespit edilerek arsanın satın alınması, arsanın doğru zamana kadar bekletilmesi ve arsanın doğru zamanda satılması olarak öne çıkmaktadır. Arsa satın almadan önce bölgeye giderek araştırma yapmalı; tapu senedini, ada, parsel gibi bilgilerini kontrol etmelisiniz.

Daha sonra mülkün tapusunda arsa yazıp yazmadığı konusuna dikkat edilmelidir. Arsa yatırımı yapanlar, satın alacakları yerin konumu, eğimi, büyüklüğü, inşaat yapabilme imkanlarına bakmalıdır.

ARSA FİYATLARINI ETKİLEYEN UNSURLAR NELERDİR?

Arsa fiyatlarının yükselmesi ya da düşmesini sağlayan başlıca unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

- Toplam arsa alanı büyüklüğü

- Arsa payı ve mülkiyet yapısı

- Yeri, bölgesi, konumu, çevre gelişimi, komşuları, yol bağlantıları, ulaşım imkanlarından yararlanma ve ulaşılabilirlik durumu, gelecekte gelişim gösterme potansiyeli, manzarası

- Fiziksel özellikleri, Arsanın biçimi, boyutu, zemin durumu vs.

- İmar durumu, arazi kullanım kısıtlamaları, toplam arsa alanı büyüklüğü,

- Bölge imar planları, imar notları, imar hakları ve sağladıkları,

- Satış şartları,

- Satış sonrası doğabilecek harcamalar,

- Arazi kullanım kısıtlamaları olmadığı gibi nedenler arsa fiyatlarını doğrudan etkilemektedir.

Emlak Haberleri Haberleri