Arsada Bulunan Yapıyı Yıkmak için Neler Yapılması Gerekiyor? Yıkma Ruhsatı Nedir?

Vatandaşların gayrimenkullerinde yer alan yapıların yıkılması için bazı izinlerin alınması gerekiyor.

Vatandaşların gayrimenkullerinde yer alan yapıların yıkılması için bazı izinlerin alınması gerekiyor. Yıkma ruhsatı işlemleri ile gerçekleştirilen bu işlemlerde dikkat edilmesi gereken tüm hususlar ve yapılması gerekenler.

Yıkma Ruhsatı; kişiye veya kuruma ait olan herhangi bir arsa üzerinde yer alan yapıların yıkılması adına belediyelerden alınan izindir.



Belediyelerin yapıların durumunu incelemelerinin ardından verilen yıkma ruhsatı izninde çok sayıda etmen değerlendirmeden geçiyor. İncelemelerin tamamlanmasının ardından ise belediyeler uygun görmeleri durumunda yıkma ruhsatı izni veriyorlar.



BELEDİYELERDEN YIKMA RUHSATI İZNİ NASIL ALINIR?



Bir arsa üzerinde yer alan yapının yıkılması için belediyelere yapılan başvuruların öncesinde ve sonrasında yapılması gereken işlemler bulunuyor.



Belediyelere yıkma ruhsatı için başvuru yapılmadan önce yıkımı için başvuru yapılacak olan yapının tamamen boşaltılması gerekiyor. Ayrıca yıkım talep eden yapının eski eserlere tabi bir konumda bulunmaması da önemli hususlardan biri. Eğer tarihi bir yapı ise Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu’nun onayı dahilinde yıkılmak zorunda oluyor.



Konut veya dükkan konumunda bir yapı ise belediyelerden ve ilgili diğer kurumlardan elektrik, su, telefon gibi aboneliklerin kesilmiş olması gerekiyor. Tüm bu işlemler için Belediye İmar Müdürlüğü’nden emlak ilişki kesme belgesinin alınması gerekiyor.



YIKIM İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?



Arsa üzerinde yer alan yapının yıkılması için gerekli ön işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise belediye yıkıma 'Yıkım Ruhsatı' veriyor. Yıkım ruhsatının verilmesinin ardından ise Fenni Sorumlu gözetiminde yıkım tamamlanıyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri