Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği değişti! Asansörlü binalar için yeni kurallar getirildi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile bazı değişikliklere gidildi. Asansörlü binalarda hangi kurallar değişti?

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandı. Yayınlanan bu yeni yönetmelik ile beraber asansörlü binalarda bazı değişikliklere gidildi. Buna göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilen muayene kuruluşlarının, asansörü monte edenin veya yetkili servisinin, ilgili idarenin ve bina sorumlusunun yükümlülükleri yeniden belirlendi.

ASANSÖR YÖNETMELİĞİNE YENİ KURALLAR EKLENDİ!

Yayınlanan yönetmeliğin 1950 yılından önce monte edilen ve tarihsel dokusu olan asansörleri kapsamadığı bildirildi. Ayrıca asansör muayenesi konusunda yetkilendirilen kuruluşların yetkilendirme işlemleri ile yetki sürelerinin uzatılmasına dair işlemlerde değişikliklere gidildi.

Asansörler ile alakalı olarak yayınlanan yönetmelik ile beraber asansörlerin periyodik bakımlarına yönelik de yeni kurallar getirildi. Bu periyodik bakımların hangi kuruluşlarca ve hangi aralıklarla, ne şekilde yapılması gerektiği belirlendi. Ayrıca asansörler için de kimlik numarası sisteminin nasıl uygulanması gerektiği de açık bir şekilde bildirildi. Asansörlere kimlik numarası verilirken binaların İçişleri Bakanlığı’nın Ulusal Adres Kayıt Sistemi’ndeki numaralarına göre numaralandırma yapılacak. Eğer bina içerisinde birden fazla asansör varsa kaç asansör varsa o kadar numara belirlenip sırası ile dağıtılacak.

ASANSÖR BAKIMINI KİM YAPAR?

Binalarda asansör bakımlarını yaptırmakla sorumlu olan yönetimlerdir. Yönetimler yetki belgesi olan firmalar ile anlaşarak asansör bakımlarını yaptırırlar. Bu bakımlar hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın hem de ilgili belediyenin kontrolü altındadır. Bakım süresi geçen asansörlerin kullanımları oldukça tehlikelidir. Bakım süresinin geçilmesi durumunda olası bir kaza halinde bina yönetimleri direkt olarak kanun önünde sorumlu olurlar. 

Emlak Haberleri Haberleri