Eski yapım bazı apartmanlarda asansör olmayışı evlerin değerini dahi düşürebilmektedir. Bu durumu gidermek isteytenler ise apartmanlarına asansör yaptırmak istemektedirler. Ancak bir apartmanda asansör yoksa ve asansör yapılmak isteniyorsa bunun belirli koşulları bulunmaktadır. Tüm bu koşullar sağlanmadan yönetimler tek başlarına karar vererek asansör yapımı işine girişemezler. Peki apartmanlarda asansör yapma kararı nasıl alınır?
ASANSÖZSÜZ APARTMALARDA ASANSÖR KARARI!
Kat Mülkiyeti Kanunu ortak kullanım alanlarını ve bu alanların yapımlarının nasıl olabileceğini net bir şekilde belirlemiştir. Apartmanlarda köklü bir değişiklik yapılacaksa bunun karar noktası Kat Malikleri Genel Kurulu'dur. Bir apartmanda yapılacak olan tüm yenilikler ve ilaveler için Kat Malikleri Genel Kurulu'nda karar alınmalıdır. Asansör yapımı da bu kapsama girmektedir. Dolayısıyla asansör yapılacaksa Kat Malikleri Genel Kurulu bu gündemi görüşüp oylamaya sunmalıdır.
Kat Malikleri Genel Kurulu'nda asansör yapımına dair karar çıkması için tüm kat maliklerinin bu kararı onaylamaları gerekmemektedir. Sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınacak bir kararla apartmanda asansör yapımına başlanılabilir. Bu şekilde alınan karar asansör yapımına yeterli olacaktır. Tüm kat maliklerinin onay vermelerini beklemeye lüzum bulunmamaktadır.
ASANSÖR YAPIM MASRAFLARINI KİM ÖDER?
Apartmanda asansör yapımı olacaksa bunun masraflarının kim tarafından ödeneceği de merak ediliyor. Öncelikle bu masraflar kesinlikle kiracılardan talep edilemez. Ortaya çıkan toplam masraf kat malikleri tarafından arsa paylarına göre oranlanarak ödenmektedir. herhangi bir kat maliki asansör yapımına katılmamazlık yapamaz. Giriş katında oturanlar asansörden faydalanmayacaklarını ileri sürerek masraflara katılmamazlık edemezler. Bu kat maliklerinin Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre böyle bir yasal hakları bulunmamaktadır.
Emlak365.com