Avcılar'da Hasarlı 90 Binada Oturanlar Kentsel Dönüşüme İkna Edilemiyorlar

İstanbul Avcılar'da riskli oldukları için güçlendirilmelerine veya bu yapılmazsa yıkılmalarına karar verilen 287 binadan 90'ında yaşayan vatandaşlar bir türlü ikna edilemediler.

17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremin etkisi ile İstanbul'un Avcılar ilçesinde 287 bina çeşitli derecelerde hasar almışlardı. AFAD İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl liste halinde bir duyuru yapılarak orta hasarlı olan binaların 3 ay içerisinde tamamlanmasını ve güçlendirilmemiş binalarda da yıkım çalışmaların başlatılmasını takip etti. Ancak araya pandemi sürecinin girmesi ile hak sahibi vatandaşlarla sağlık bir iletişim kurulamadığı için sürelerde uzatma yoluna gidildi.

AVCILAR'DA 90 BİNA KENTSEL DÖNÜŞÜME SOKULMAK İSTENİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Avcılar'daki hasarlı yapılara ilişkin bir karar alındı. Bu binaların mevcut kat sayılarının korunması ile yenilenmelerine dair plan değişikliğine karar verildi. Böylelikle yıllardır yenilenemeyen 4 kattan yüksek binalar kentsel dönüşüm kapsamı içerisine alındılar. Binalarına geçmişte güçlendirme çalışması yapmayan ev sahiplerini tahliyeye zorlamak amacıyla da su, elektrik ve doğalgaz gibi hizmetler kesildi.

Avcılar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Suat Ektiren konuya dair bir açıklama yaparak, “287 binanın büyük bir kısmı kentsel dönüşüm sürecine dahil edildi. Ancak 90 binada oturanlarla sürekli iletişim içerisinde olmamıza rağmen henüz ikna edemedik. Belediyemize bağlı bir şirket de ev sakinlerini ikna etmek için devredeler ama şu ana kadar olumlu bir sonuç alınamadı.” dedi.

VATANDAŞ İKNA OLMUYOR!

Vatandaşların evlerini güçlendirdiği iddialarının aslında doğru olmadığını söyleyen Suat Ektiren, “Vatandaş diyor ki ben şu tarihte evimi güçlendirdim. Oysa güçlendirmemiş. Bazıları bodrum veya zemin kat tavanına kadar güçlendirilmiş. Güçlendirmenin çatıya kadar yapılması gerekir. İşte bu 90 binada yaşayanlar ikilem içerisindeler. Binayı güçlendirdik ve 20 senedir de oturuyorduk şimdi ne oldu diyorlar. Biz buna müsaade edersek olası bir depremde bir Rıza Bey Apartmanı ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu binaları kentsel dönüşüme sokmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Emlak Haberleri Haberleri