Avlu Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Yapıt ögelerinin en önemlilerinden biri olan avlu nedir, Avlu çeşitleri nelerdir? Tüm soruların yanıtları haberimizde...

Yapıt ögelerinin en önemlilerinden biri olan avlu nedir, Avlu çeşitleri nelerdir? Tüm soruların yanıtları haberimizde...

Avlu, yapıt ögelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmişten günümüze kadar mimarilerde sıklıkla kullanılmıştır ki Anadolu Selçuklu Dönemlerinden bu zamana kadar gelmiştir. Mimarilerde atriyum olarak da kullanıldığı bilinmektedir.



Avlu Nedir?



Avlu kelimesinin sözlük anlamına bakacak olursak taşınmazların da tamamlayıcısı konumunda duran avlular bir taşınmazın ön, arka, yan cephelerden bakabilen bir bütünlükleri ile bilinen yapılar olarak da bilinmektedirler.



Diğer bir değişle avlular, taşınmazların ve yapıların içinde kaldığı üstü açık ya da kapalı olan geniş bir alanlar olarak da tanımlanabilir. Avlular tasarlanırken yapı sakinlerinin dışarıdan bağımsız olmasını ve bu alandan da yararlanılmasını amaçlarlar. Bir yapı içinde bir avlu olmasının zorunluluğu bulunmamaktadır birden fazla da avluya sahip olmak olasıdır.



Avlu Çeşitleri Nelerdir?



Avlular, tarih içinde kültürlerin sosyal ilişkileri ve mahremiyet alanları üzerindeki anlayışlarına göre farlılık göstermişlerdir. Bu duruma örnek verecek olursak, Türk mimarisinde avlular genellikle yarı genel mekanlar olarak diğer ırktan insanların karşılandıkları ve ilk olarak oradan geçilen yerdir. Antik Yunanlılara göre ise avlular konutlarında kadının ve ailenin mahremiyet bölgesi esas alınarak inşa edilmiş yerlerdir.



Diğer bir yandan avlular yapılardaki konumlara, amaçlara göre de bahçe, çiftlik, tören gibi çeşitliliklere de sahiptir. Harem olarak adlandırılan avlular iç avlulardır ve genellikle yapının orta kısmında bulunur. Camilerde bulunan avlular iç avlu olarak nitelendirdiğimiz avlulara örnektir. Tören avlusu ise resmi karşılamalarda ve yapılan bazı törenlerde ayrılan yerlerdir bu avluların diğer bir adı ise şeref avlusu olarak bilinir.



Türk mimarisinde bilinen diğer bir avlu çeşidi ise süs havuzu şeklinde olan ve genelde yapının ortasında bulunan avlulardır. Eski Türklerde avlular hep bir araya gelinen yemeklerin yenildiği, törenlerin yapıldığı yer olarak da bilinmektedir. Avlu çeşitlerini bu şekilde sıralamamız mümkündür.



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri