AVM Esnafı Yüksek Kiradan Kaçarken Tazminat Şoku İle Karşılaştı!

Dolarla kira sözleşmesinin bazı istisnalar dışında yasaklanması ile beraber AVM esnası TL ile kira sözleşmesi ve tazminatsız kira sözleşmesi fesih hakkı ile nefes almıştı.

Dolarla kira sözleşmesinin bazı istisnalar dışında yasaklanması ile beraber AVM esnası TL ile kira sözleşmesi ve tazminatsız kira sözleşmesi fesih hakkı ile nefes almıştı.

Ancak gelinen son noktada ne yazık ki esen rüzgar tersine döndü.



Dolar ile kira sözleşmesi Türk Lirasına çevrilen esnaf yüksek kira tutarları ile karşı karşıya kalırken kira sözleşmesini fesh etmek isteyen kiracılar ise yüksek tazminat ödemeleri ile kira sözleşmesini devam ettirme mecburiyetinde bıkarıldı.



3 Ay Önceden Haber Verene Tazminatsız Çıkış Hakkı Uygulanmıyor!



AVM esnafları 3 ay önceden haber verenlere tazminatsız çıkış hakkının uygulanmadığı nedeni ile şikayetçi olurken bazı AVM'lerde dünyaca ünlü markaların dahi tazminat nedeni ile adeta rehin kaldığı iddiaları gündemde ki yerini koruyor.



Son dönemde yükselen kira fiyatları nedeni ile Türkiye genelinde AVM'lerde boş dükkan sayısının 5 bini geçtiği iddia edilirken konu hakkında açıklamada bulunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise sorunun yabancı sermayeli AVM'lerde yaşandığını belirterek çoğu AVM'nin ise konu hakkında kolaylık sağladığını dile getirdi.



AVM'lerde Günlük Ciro'nun Yüzde 35'i Kiraya Gidiyor



Öncel açıklamasında ''Özellikle 2016 ‘dan önce imzalanan bazı kira sözleşmelerinde erken fesih durumunda asgari 6 aylık tazminat ödenmesini öngören maddeler var. Tazminat talep edilen süre bazı kontratlarda iki yıla kadar çıkabiliyor. Markanın AVM’yi terk etmesi için bu bedeli peşin olarak ödemesi gerekiyor.



Kira, markalarımızın giderleri arasında en yüksek kalemi oluşturuyor. Bazı AVM’lerde kira, cironun yüzde 25’ini hatta 35’ini oluşturabiliyor. Bir işletmenin böylesine yüksek kira / ciro oranı ile bırakın kar etmeyi varlığını bile sürdürmesi çok zor" diyerek AVM esnafının yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.



Haber Kaynağı: Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri