Ayıplı Konut Nedir, İadesi Nasıl Yapılır?

Tüketici Kanunları tüketicinin haklarını, çıkarlarını korumak üzere düzenlenmiştir. Peki, ayıplı konut nedir, iadesi nasıl yapılır?

Tüketici Kanunları tüketicinin haklarını, çıkarlarını korumak üzere düzenlenmiştir. Peki, ayıplı konut nedir, iadesi nasıl yapılır?

Aynı zamanda ayıplı mallardan doğan zararları da bu kanun ile güvence altına almıştır. Bu kanuna göre bir tüketicinin bir mal satın aldığı takdirde olması gereken özellikleri taşımadığında be ya örnek oluşan modele uygun olmamasına ayıplı mal adını vermiştir. Tüketiciler ayıplı bir mal satın alındığında bu maldan kaynaklanan seçimlik haklarını kullanabilirler. Ayıplı mal gayrimenkul sektöründe de yer edinmektedir.



Ayıplı Konut Nedir?



Gayrimenkul üzerinde ayıplı mal çıkmasına ayıplı konut ifadesi denilmektedir. Bir konutun ayıplı mal olup olmadığını anlamak için çeşitli kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlere bakıldığında ise bir konutun;



• İmar planı



• İmar planına uygun bir jeolojik raporunun olup olmadığı,



• Mimarisini anlatan rapor,



• Tesisat raporu



Gibi özelliklerin olup olmadığına bakılarak anlaşılabilir.



Ayıplı Konuta Sahip Olan Kişiler Ne Yapmalıdır?



Ayıplı Konut alan kişilerin hakları Tüketici Kanununa göre korunmaktadır ve bu kanun tüketicilere bazı haklar sunmaktadır:



• Ödediği ücreti ispat etmesi halinde sözleşmeden dönme hakkı,



• Başka bir ayıpsız konutla değiştirme hakkı



• Ayıplı konuta ödenen ücretin ayıp oranında geri verilmesi



• Herhangi bir bedel ödemeden ayıplı malın onarımını isteme



Ayıplı konuta sahip olan kişi 30 gün içinde bu maddelerden birini talep ederek, hakkının korunmasını talep edebilir.



Ayıplı Malın İadesi



Ayıplı bir mal, konut alan bir kimse bu malı iade etme hakkına sahiptir. Bunun için ise belli şartlar vardır. Ayıplı malı alan kişi eğer bu malı iade etmek istiyorsa 30 gün içince bu malı kabul etmediğini ilgili kişilere ya da kurumlara belirmesi gerekmektedir. Fakat konutun açık olarak ayıplı olmadığı, ayıbın sonradan ortaya çıktığı tespit edilirse 30 gün içinde bilgilendirme zorunluluğu da ortadan kalkmaktadır.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri