Aynı Özelliklere Sahip İki Dairenin Fiyatının Farklı Olması Nedenleri? Şerefiye Nedir?

Emlak sektöründe görülen en önemli farklılıklardan bir tanesi de aynı özelliklere sahip dairelerin farklı fiyatlarda olmaları.

Emlak sektöründe görülen en önemli farklılıklardan bir tanesi de aynı özelliklere sahip dairelerin farklı fiyatlarda olmaları. Peki Şerefiye olarak adlandırılan bu durumun nedenleri neler? Aynı özelliklere sahip konut fiyatları neden farklı olabiliyor? İşte detaylar.

Emlak sektöründe yer alan terimlerden bir tanesi de Şerefiye'dir. Konut alım satım sürecinde karşılaşılan terimlerden olabilen Şerefiye, konut projelerinde aynı özelliklere sahip olan daireler için farklı fiyatların belirlenmesi işlemi olarak tanımlanır.



AYNI KONUTUN FARKLI FİYATLARDA OLMASININ NEDENLERİ



Şerefiye teriminin en yaygın örneği aynı apartmanda hatta aynı katta bulunan konutların özellikleri aynı olsa da fiyat farklılıkları oluyor. Dairenin bulunduğu cephe fiyat farkına neden olsa da bu alanda çok fazla özellik etmen olarak belirleniyor.



Bu tür fiyat farklılıklarında farkın oluşmasında en önemli etmenler ise şu şekilde sıralanıyor.



Konutun bulunduğu cephe ve manzasaı, dairenin yüksekliği, konutun salonunun bulunduğu konum ve baktığı yön. Daireye özel özellikler arasında ayrıca balkon durumu, emniyet özellikleri, aynı apartmanda bulunan konutlar için asansör durumu, gürültü durumu, çatı katı, giriş katı gibi kat durumu, gün ışığı alım süreci, binanın bahçe durumu.



Aynı muhitte benzer özelliklerde olan konutların fiyatlarında ise etmenler daha fazladır. Binanın yeni ve eski olması, sosyal olanaklara yakın olması, ulaşım özelliklerine yakın olması, merkezi konuma yakın olması gibi etmenler fiyatlarda farklılığa neden olur.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri