Aziller Sicili Nedir?

Aziller Sicili, tanımına emlak sektörü ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Peki, aziller sicili nedir, azil name nerede yapılır? Detaylar haberimizde..

Aziller Sicili, tanımına emlak sektörü ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Peki, aziller sicili nedir, azil name nerede yapılır? Detaylar haberimizde..

Tapu sicilinin yardımcı yardımcı kaynaklarından biri olan aziller sicili, azil name denilen kayıtların yapıldığı defter türlerinden biri olarak da bilinmektedir. Azilin ne anlama geldiğine baktığımızda ise, vekâlet veren bir kişinin vekil olarak tanımladığı kişiden haklarını geri alması denilebilir.



Bu kişi yani vekâlet veren kişi karşı tarafın rızası alınmaksızın kendi istediği zaman verdiği vekâletini yazılı olarak azledebilir. Bu durumlarda düzenlenen evraklara ise azil name adı verilmektedir. Azil name denilen evraklar azil sicilinde vekâlet veren kişinin isminin ilk harfine göre tutulur ve her bir harfe göre birkaç sayfaya ayrılır.



Azil Name Nerede Yapılır?



Aziller siciline kayıt için düzenlenen evraklara verilen isim olan azil name işlemleri resmi bir şekilde noter aracılığı ile veya Tapu Sicili’ ne yazılan bir dilekçe ile gerçekleştirilmelidir. Noter işlemi ile gerçekleşen azil işleminde noterden alınan bir azil name örneği doldurularak vekâleti iptal ettiğimiz kişiye gönderilmesi yeterli olacaktır. Böyle durumlarda noter müracaat eden kişi adına tapuya azil işlemi ile ilgili bildirimi yapar.



Notere para ödemek istemeyenler için diğer bir azletme işlemi ise Tapu Sicili’ ne gidilerek bizzat dilekçe verilmesidir. Tapu Sicili’ ne bizzat gidemeyecek durumda olanlar ise şahsına ait kimlik bilgilerini içeren bir fotokopi ve yazmış olduğu azil dilekçesini posta yolu ile göndererek de bilgilendirme yapması mümkündür. Bu iki durumda da azil işlemlerinin Azil Sicili ‘ne kaydı gerçekleşmektedir.



Azil name işleminin ücreti ne kadardır?



Noter aracılığı ile yapılan azil işlemlerinde ise ödenecek ücret yaklaşık olarak 150-200 TL arasında değişiklik göstermekte olup bu miktar azletme işlemlerinin türüne ve miktarına göre de değişiklik gösterebilmektedir. Tapu Sicili ’ne dilekçe yazılarak yapılan azletme işleminin hiçbir ücreti bulunmamaktadır fakat postalama işlemi yapılacak ise bunun ücreti ödenmelidir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri