BA-BS Bildirimleriniz 5.000 TL'nin Altında Diye Bildirim Vermemezlik Yapmayın, Cezalı Durumlarla Karşılaşmayın!

BA-BS bildirimi için son dakika uyarısı geldi. Peki, BA-BS bildirimi nedir, son gün ne zaman, düzeltme cezası ne kadar, vermeyi unuttum diyenler ne yapacaklar?

Nedir bu BA-BS bildirim formu, ne işe yarıyor, yoksa yeni bir vergi türü mü çıktı dediğinizi duyar gibiyiz. BA-BS bildirim formu denilen şey Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını ve satışlarını bildirmek zorunda olduğu form şeklinde tanımlayabiliriz.

Yani Bilanço usulüne göre defter tutan Gelir vergisi ve Kurumlar vergisi mükelleflerini ilgilendiriyor bu haberimiz.

Şirketiniz yılın herhangi bir ayında bir firma ya da kişiye KDV hariç 5.000 TL üzerinde mal veya hizmet satıyorsa bu satışını o ay için vermesi gereken BS bildirim formu yani Mal veya hizmet satışına ilişkin form ile bildirmek zorunda, yine aynı şekilde KDV hariç 5.000 TL üzerinde bir kişi veya şirketten mal veya hizmet aldığınız takdirde bunu da o ay için BA bildirim formu yani Mal veya hizmet alındığına dair form ile beyan etmek zorundasınız. BA-BS formlarını vermeme gibi bir seçimlik hakkınız bulunmamaktadır. Yani bu bildirimleri mutlaka vereceğiz.

Peki bu bildirimleri vermesek herhangi bir cezası var mı?

Cevap: Evet, cezası 213 sayılı Vergi usul kanununun mükerrer 355.maddesinde düzenlenmektedir. “Elektronik ortamda bildirim veya form verilmesi mecburiyetine uyulmaması hâlinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası, bildirim veya formların belirlenen sürelerin sonundan başlayarak elektronik ortamda 3 gün içinde verilmesi halinde 1/10 oranında uygulanır.”

523 sayılı Vergi usul kanunu genel tebliği ile BA-BS bildirimlerinde birtakım köklü değişiklikler yapılmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kağıt ortamında düzenlenen birçok belge artık elektronik olarak düzenlenmektedir. 523 no.lu genel tebliğ ile artık elektronik belge olarak düzenlenen belgeler 2021 yılının Temmuz ayından itibaren BA-BS bildirim formlarına dahil edilmeyecektir.

Örneğin, Form Ba ve Form Bs bildirimi verme yükümlülüğü bulunan SERHAT MEDYA işletmesine 2021/Kasım dönemi içerisinde, B firması tarafından KDV hariç 4.800 TL tutarında e-Arşiv Fatura ve her biri 150 TL tutarında 2 adet kâğıt ortamında fatura düzenlenmiştir. SERHAT MEDYA’ya, aynı ay içerisinde B firmasınca düzenlenen belge tutarı toplamı KDV hariç (4.800+150+150) 5.100 TL olduğundan, SERHAT MEDYA, B firmasından yaptığı alımlara ilişkin olarak 2021/Kasım dönemi Form Ba bildiriminde sadece kâğıt ortamında düzenlenen 2 adet belgeyi, KDV hariç toplam 300 TL olarak bildirecektir.

SERHAT MEDYA’ya B firması tarafından elektronik ortamda düzenlenen belge tutarı toplamı KDV hariç 4.000 TL, kâğıt ortamda düzenlenen belge tutarı toplamı KDV hariç 500 TL olsaydı, düzenlenen belge tutarı toplamı KDV hariç (4.000+500) 4.500 TL olduğundan, Tebliğde belirtilen haddin altında kalmaktadır. Dolayısıyla SERHAT MEDYA’nın beyan edeceği bir tutar bulunmamasına rağmen BA bildirim formunu “Ba bildiriminde beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır.” kutucuğunu işaretlemek suretiyle vermesi gerekmektedir. Haberimizde belirtmek istediğimiz husus burasıdır. Mal veya hizmet alış-satış tutarınız Genel tebliğ ile belirlenen 5.000 TL nin altında kalsa bile BA veya BS bildiriminde beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır şeklinde bulunan kutucuğu işaretleyerek ilgili BA ve BS bildirim formlarınızı beyan etmeniz gerekmektedir. Aksi halde cezalı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Siz siz olun bahsi geçen BA-BS bildirim formlarınız boş olsa bile yani mal veya hizmet alış-satışınız olmasa bile bu bildirim formlarını beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır şeklinde boş olarak beyan edin...

ORHAN BAYTEKİN

Vergi Başmüfettişi

Emlak365.com Özel Haberidir. Aktif link verilmeden haberin bir bölümü ya da tamamı alıntılanamaz.

Emlak Haberleri Haberleri