Gayrimenkullerin miras yoluyla paylaştırılmasında uygulanan esaslar büyük bir merak konusu oluyor. Bir babanın vefatından sonra paylaştırılan miras için farklı bir paylaştırma yapılabilir mi? Bir baba çocuklarından birisine daha fazla gayrimenkul mirası bırakabilir mi? Miras paylaşımın kardeşler arasında farklı uygulama yapılabilir mi?
BABANIN MİRASI KARDEŞLER ARASINDA NASIL PAYLAŞTIRILIR?
Gayrimenkul mirası paylaşımı oldukça ilgi çekmektedir. Bir baba vefatından sonra gayrimenkullerin nasıl paylaştırılması gerektiğini hayatını kaybetmeden belirleyebilir. Ancak bu paylaşımın belirli esaslar üzerinden yapılması gerekmektedir. Aksi durumda yapılan miras paylaşımı mahkeme yoluyla bozulabilir.
Baba çocuklarından birisine daha fazla gayrimenkul mirası bırakabilir. Bunun önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. ANcak bunun da bazı kurallara uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir. Burada uygulanan en önemli kural ise çocukların babalarının mirasındaki saklı paylarıdır. Eğer baba çocuklarının arasında birisine daha fazla gayrimenkul mirası bırakıyorsa bu paylaşımda diğer çocukların mirastaki saklı paylarına müdahale etmemeldir. Bu saklı paya müdahale edilmesi durumunda yapılacak olan paylaşım bozulacaktır.
Mirastaki saklı pay devlet güvencesi altındadır. Üzerinden yıllar geçmiş olsa bile mahkeme yoluyla çocuklar babalarının vefatından sonra olmak şartıyla saklı payları olan haklarını talep edebilirler. Mahkemeler de bu talepleri uygun görerek miras paylaşımı yeniden düzenlerler. Dolayısıyla babalar miras paylaşımı yaparak çocuklarının haklarına riayet göstermelidirler.
Öte yandan bu şekilde miras paylaşımı yapabilmek için mirastan mal kaçırma sıklıkla başvurulan bir yoldur. Genellikle tapuda işlemler satış yapılmış gibi gösterilerek mal kaçırma gerçekleştirilmektedir. Ancak saklı paylara müdahale edilmesi durumunda bu işlemlerin de iptal edilmesi mümkündür. Satışın gerçek satış olup olmadığı para transferleri takip edilerek ortaya çıkartılmaktadır.