Miras ile gayrimenkullerde mülkiyetler değişebiliyor. Kime, ne kadar miras kalabileceği hukuk tarafından net bir şekilde belirlenmiştir. Ancak gayrimenkul sahipleri belirli kurallar dahilinde mirasçılarını belirleyebilme hakkına sahipler. Burada dikkat edilmesi gereken ise mirastaki saklı paylardır. Bu saklı paylar devlet güvencesinde olduğu için gayrimenkul sahibi tarafından dahi miras yoluyla başkasına devredilemez. Saklı pay ise çocuklara aittir ve toplam mirasta oranı yüzde 50’dir. Peki mirasın reddedilmesi durumunda ne olur?
MİRAS REDDEDİLSE HANGİ KURALLAR UYGULANIR?
Mirasın reddedilmesi durumunda hangi kuralların uygulanacağı merak ediliyor. Anne veya babalar mirasa konu olacak menkul veya gayrimenkullerini bir vasiyetname ile çocukları arasında paylaştırabilirler. Bu vasiyetnamede mirasın yüzde 50’sine kadar kısmı için üçüncü kişiler de yer alabilir. Vasiyetname yolu uygulanmazsa miras hukuku ile alakalı kurallar işlenerek miras paylaşımı yapılır. Miras kalması durumunda bu mirası kabul edip etmemek miras kalan kişinin inisiyatifindedir. Bazen miras kabul edilmeyebiliyor. O durumda mirasın kime kalacağı merak ediliyor.
Bir babadan veya anneden miras kalmışsa ve o miras çocuk tarafından reddedilmişse bu miras payı hakkı için uygulamada bazı ayrıntılar bulunmaktadır. Eğer mirası reddeden kişinin altsoyu varsa yani çocuğu bulunuyorsa reddedilen miras payı çocuklara geçecektir. Yani çocuklar dedelerinden kalan mirası babaları reddetse dahi alabilirler. Eğer çocuklar da reddi miras yaparsa o zaman diğer mirasçılar arasında bu pay paylaştırılır. Mirası reddeden kişinin kardeşlerinin mirastaki payları artar.
Miras paylaşımı ile alakalı olarak tüm kurallar kanun ile belirlenmiştir. Kanun hükümleri çerçevesinde miraslar paylaştırılmaktadır. Miras reddedilmesi halinde mirasın kimlere geçeceğinin çerçevesi de çizilmiştir.