Babadan Kalan Gayrimenkul Mirası Reddedilirse Mirası Kabul Etmeyen Kişinin Çocukları Mirasçı Olur Mu?

Babasının mirasını reddeden kişilerin çocuklarının mirasta paylarının olup olmadığı merak ediliyor. Baba mirası reddederse miras hakkı çocuklara geçer mi?

Miras hukukunda özel olaylar karşısında hukuki kaidelerin nasıl işletildiği oldukça merak ediliyor. Özellikle de miras reddi konusundaki uygulamalar ve sonraki süreçler merak ediliyor. Mirasın reddedilmesi durumunda babadan oğlula miras hakkı geçer mi? Baba mirası reddetmişse onun çocukları mirasçı sıfatı kazanabilirler mi? Reddi miras durumunda kimler mirasçı olabilirler?

BABA MİRASI REDDEDERSE NE OLUR?

Zaman zaman karşılaşılan olaylarda bazen çeşitli nedenlerden dolayı çocuklar babalarının miraslarını kabul etmemekteler. Bu çoğunlukla miras olarak borç kalacağı endişesinden uygulansa da az sayıda olmakla beraber gayrimenkul mirası özerl nedenlerden dolayı kabul edilmeyebiliyor. Böyle bir durumda mirasın kime kalacağı da merak konusu oluyor.

BABA MİRASI REDDEDERSE ÇOCUK TORUN OLARAK MİRASÇI OLUR

Miras hukukuna göre ölen kişinin çocuğu mirası reddederse onun miras hakkı kendi çocuklarına geçecektir. Babanın mirası reddetmesi torun sıfatı ile çocuklarının mirasçı olmalarını engellememektedir. Böyle bir durumda baba tarafından kabul edilmeyen miras çocuklar tarafından kabul edilerek mal paylaşımı yapılır. Uygulama olarak miras reddi ile baba devreden çıkmıştır ama onun çocukları mirasçı olmuşlardır.

MİRAS REDDİ ZÜMRELER ARASI TAŞINAMAZ

Miras reddi konusunda kafaları karıştıran mesele ise hemen babanın hem de onların çocuklarının mirası reddetmeleri durumunda ortaya çıkmaktadır. Miras paylaşımında zümrelere ayrılarak paylaşım yapılmaktadır. Miras reddinde ise zümreler arasında geçiş yapılamamaktadır. Örneğin ölen kişinin alt ve üst soyu tarafından miras reddedilmişse o miras diğer zümrelerde tanımlanan mirasçılara geçmemektedir. Reddi miras durumunda zümreler arasında geçiş yapılamamaktadır. Bu konuda daha önceden Yargıtay tarafından verilen emsal kararlar bulunmaktadır. 1. zümreden ikinci zümreye veya ikinci zümreden üçüncü zümreye geçiş yapılamamaktadır.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri